Ταψί στον φούρνο: Η αγαπημένη, ελληνική, Κυριακάτικη συνήθεια που χάθηκε

Παλιά είχαν άλλο νόημα οι Κυριακές και γιορτάζονταν με έναν διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα με το παραδοσιακό ταψί στον φούρνο
ταψί-στον-φούρνο-η-αγαπημένη-ελληνική-64657

Οι καιροί αλλάζουν το ίδιο και οι Κυριακές.  Παλιά είχαν άλλο νόημα και θα έλεγε κανείς πως γιορτάζονταν με έναν διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα, με το παραδοσιακό ταψί στον φούρνο

Στην Ελλάδα του παρελθόντος και ειδικά στις Κυριακές όλα ήταν λίγο πιο ιδιαίτερα και φυσικά το φαγητό! Το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς με αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι ήταν συνήθεια σε όλη την χώρα.

Ταψί στον φούρνο

Το κυριακάτικο ταψί στον φούρνο

Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική ελληνική ιστορία, από την περίοδο μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση. Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο, πατάτες σκέτες και σπανιότερα ψητό κοτόπουλο.

Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο, πατάτες σκέτες και σπανιότερα ψητό κοτόπουλο. Στην παλιά Ελλάδα οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το ταψί με το φαγητό και αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, οι γειτονιές γέμιζαν με ταψιά σκεπασμένα με πετσέτες που κατευθύνονταν στον φούρνο για το ψήσιμο κάτι που με το πέρασμα του χρόνο χάθηκε από συνήθεια.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ