Πασχαλινά κουλουράκια με φρέσκο βούτυρο

Αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια είναι τραγανά από έξω και τόσο αφράτα από μέσα, τα πιο νόστιμα που έχετε δοκιμάσει ποτέ
πασχαλινά-κουλουράκια-με-φρέσκο-βούτ-186746

Μία απολαυστική και εύκολη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια με φρέσκο βούτυρο. Είναι τα καλύτερα κουλουράκια που έχουμε δοκιμάσει και μπορείτε να φτιάξετε όλοι.

Υλικά για πασχαλινά κουλουράκια

Κομμάτια: 40

  • 500 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο, από βάζο (αυτό που χρησιμοποιούμε για τους κουραμπιέδες), κρύο
  • 500 γρ. (2½ κούπες) ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 καψάκια βανιλίνη
  • 110 ml (1 κρασοπότηρο) καλής ποιότητας κονιάκ
  • 280 ml (1 νεροπότηρο) φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • περίπου 1.500 γρ. (1 1½ κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ

Για την επάλειψη

  • 8-10 κρόκοι αυγών, ανακατεμένοι καλά με ένα πιρούνι (ναι, θέλουμε μπόλικους για να γυαλίσουν καλά τα κουλούρια)

Εκτέλεση για πασχαλινά κουλουράκια

  1. Για να φτιάξουμε σμυρναίικα κουλουράκια, βάζουμε το κρύο βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να ασπρίσει καλά και να γίνει λεία κρέμα.
  2. Αν δεν έχουμε μίξερ, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το αδειάζουμε σε μια λεκάνη.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε (ή ανακατεύουμε καλά με το χέρι) μέχρι να διαλυθεί.

  3. Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και προσθέτουμε τις βανιλίνες.
  4. Έπειτα ρίχνουμε το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου μισό λεπτό.
  5. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε 100 γρ. από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  6. Προσθέτουμε 1 κιλό αλεύρι, ζυμώνοντας καλά μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
  7. Αν η ζύμη είναι πολύ υδαρής, ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας καλά κάθε δόση – δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρειαστεί όλο το αλεύρι.
  8. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική και κάπως κολλώδης.
  9. Δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα κουλούρι και κρίνουμε αν θα χρειαστεί περισσότερο αλεύρι.
  10. Έχουμε υπόψη ότι το πλάσιμο χρειάζεται και κάποια εμπειρία και εξάσκηση και ότι είναι φυσιολογικό σε αυτή τη ζύμη όταν πλάθουμε τα κορδόνια, να «μαζεύουν» σχεδόν αμέσως, γι’ αυτό πρέπει να τα σχηματίζουμε γρήγορα.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  12. Στρώνουμε με λαδόκολλες τις λαμαρίνες του φούρνου (τα κουλουράκια θα είναι πολλά και αναγκαστικά θα τα ψήσουμε σε δόσεις – θα βγουν τουλάχιστον τρεις λαμαρίνες).
  13. Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους 30 γρ. το καθένα, τα πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι και έπειτα το στρίβουμε σε σχήμα τελικού σίγμα και ενώνουμε τις πλευρές, έτσι ώστε να εφάπτονται. Πιέζουμε λίγο τις άκρες, να γίνουν πιο μυτερές.
  14. Έτσι τα κουλουράκια μας γίνονται σαν βαρκούλες.
  15. Εναλλακτικά, βέβαια, μπορούμε να τα πλάσουμε σε στρογγυλά κουλουράκια ή σε μικρές πλεξούδες.
  16. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στις λαμαρίνες, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν ελαφρώς στο ψήσιμο.
  17. Τα αλείφουμε καλά με τους χτυπημένους κρόκους και φουρνίζουμε.
  18. Ψήνουμε, τα σμυρναίικα κουλουράκια, για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Το καυστικό σχόλιο της Κατερίνας Λάσπα για την Ελένη Μενεγάκη: «Θλιβερό! Εγώ θα λύσω τα οικονομικά της;»

Πανσέληνος Απριλίου: Έρχεται το «Ροζ Φεγγάρι» – Πότε είναι και από πού «βαφτίστηκε»

Viral η αγγελία σπιτονοικοκύρη στη Βούλα: «Με κάνατε να θέλω να το νοικιάσω»

Τελευταία Άρθρα
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ