ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Πανεύκολα και γρήγορα: Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει τα 2 τοπ ορεκτικά για το τραπέζι του ρεβεγιόν

Newsroom
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 4λ. 41δ.

Ο δημοφιλής σεφ Άκης Πετρετζίκης σας έχει δύο Πρωτοχρονιάτικες συνταγές για να εντυπωσιάσετε στο ρεβεγιόν της νέας χρονιάς που έρχεται.

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει δύο τέλειες προτάσεις για τα ορεκτικά του τραπεζιού του ρεβεγιόν.

Η μία συνταγή είναι βελουτέ σούπα με φάβα και κάστανα που θα είναι έτοιμη σε 30 λεπτά, ενώ η δεύτερη είναι ενα τέλειο χριστουγεννιάτικο ορεκτικό με δαμάσκηνα και ανανά, έτοιμο σε μόλις 10 λεπτά.

Οι γεύσεις αυτών των δύο ορεκτικών θα σας μείνουν σίγουρα αξέχαστες.

Βελουτέ σούπα με φάβα και κάστανα από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

Για τη σούπα
200 γρ. φάβα
2,5 λίτρα νερό, καυτό
1 πατάτα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
1⁄2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
300 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 κύβο λαχανικών
30 γρ. ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη σύνθεση

150 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 κ.σ. μέλι
100 παξιμάδια χαρουπιού
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη σούπα

Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το 1 λίτρο καυτό νερό, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να σκουρύνει το νερό.
Σουρώνουμε τη φάβα, τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ, και την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τη φάβα, το τζίντζερ, τα βρασμένα κάστανα, το 1,5 λίτρο καυτό νερό και τον κύβο κότας, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Χρειάζεται συχνό ανακάτεμα γιατί κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή η σούπα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν

Για τη σύνθεση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και το μέλι, και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν.
Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, γαρνίρουμε με τα κάστανα και τα παξιμάδια σπασμένα σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το πιπέρι, και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό με δαμάσκηνα και ανανά από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

10 φέτες ζαμπόν, καπνιστό
200 γρ. ανανά, σε κονσέρβα
150 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα

Για το σερβίρισμα

γκοργκοντζόλα
γραβιέρα
κριτσίνια
ξηρούς καρπούς
φύλλα ρίγανης

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί, και το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις φέτες χοιρομέρι στη μέση.
Κόβουμε τις ροδέλες του ανανά στη μέση.
Τοποθετούμε από μισή ροδέλα ανανά σε κάθε φέτα χοιρομέρι, και τυλίγουμε σε ρολάκια.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα δαμάσκηνα, αφήνοντάς τα όμως ολόκληρα.
Μεταφέρουμε τα ρολάκια στο ταψί. Θα χρειαστεί να ψήσουμε τα ρολάκια σε 2 δόσεις, από 10 τεμάχια σε κάθε ταψί.
Μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ταψί.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, μεταφέρουμε τα ρολάκια σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος, και τα καρφώνουμε με ξυλάκια.
Σερβίρουμε με γκοργκοντζόλα, γραβιέρα, κριτσίνια, ξηρούς καρπούς και φύλλα ρίγανης.

Εάν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτές τις συνταγές σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και Καλή όρεξη.

 

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ