ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Αυτό το ελληνικό κρεατικό είναι 2ο στον κόσμο και όχι δεν είναι το σουβλάκι

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 4λ. 16δ.

Η ιστοσελίδα tasteatlas.com, η οποία αξιολογεί και βαθμολογεί γεύσεις και πιάτα απ’ όλη την Ευρώπη (και διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως) τοποθετεί το κοντοσούβλι στην απόλυτα τιμητική 2η θέση ανάμεσα σε 56 πιάτα με βάση το ψημένο χοιρινό κρέας που δημιουργούνται σε κάθε σημείο της Γηραιάς Ηπείρου! Η σχεδόν άριστη βαθμολογία του (4,5/5) στις αξιολογήσεις όσων το έχουν γευτεί δείχνει ότι και οι αναγνώστες του άρθρου συμφωνούν απόλυτα.

«Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συχνά συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, που έχει σαν αποτέλεσμα μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό».

Το μόνο πιάτο που (σύμφωνα, πάντα, με την άποψη της ειδικής ιστοσελίδας) κερδίζει το κοντοσούβλι είναι το Carne de porco à Alentejana. Πρόκειται για μια συνταγή που παρασκευάζεται στην Πορτογαλία και ειδικά στον νότο, την περιοχή του Αλγκάρβε. Κατέκτησε την πρωτιά με βραχεία κεφαλή (4,6/5) απέναντι στο κοντοσούβλι.

Ποιο πιάτο πέρασε το κοντοσούβλι και σκαρφάλωσε στην κορυφή

«Αυτό το παραδοσιακό πιάτο της Πορτογαλίας συνδυάζει μαριναρισμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος με μύδια και μια ελαφρώς πικάντικη σάλτσα με κρασί. Αν και το όνομα αυτού του κλασικού μπορεί να σημαίνει ότι προέρχεται από το Αλεντέχο (μια περιοχή της κεντρικής Πορτογαλίας), πιστεύεται ότι αρχικά εμφανίστηκε στην περιοχή Αλγκάρβε. Του δόθηκε όμως το σημερινό του όνομα λόγω των πολύτιμων μαύρων χοίρων που εκτρέφονται πιο συχνά στο Αλεντέχο. Το πιάτο είναι βασικό εστιατόριο που βρίσκεται σε όλη την Πορτογαλία. Συνήθως γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και συνδυάζεται με φέτες λεμονιού, τηγανητές πατάτες και χωριάτικο ψωμί στο πλάι».

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε όχι μόνο το κοντοσούβλι, αλλά και άλλα δύο ελληνικά πιάτα! Στην 3η θέση φιγουράρει η παραδοσιακή γουρνοπούλα από τη Μεσσηνία (μάλιστα με βαθμολογία 4,5/5, όπως και το κοντοσούβλι. Άρα μικρές λεπτομέρειες τη χωρίζουν από το… αργυρό μετάλλιο, αν απομονώσουμε μόνο το ελληνικό κρεατικό). Στην 7η θέση το λατρεμένο μας κρητικό απάκι με βαθμολογία 4,2/5.

Στη λίστα με τα 56 διαφορετικά ευρωπαϊκά πιάτα με χοιρινό περιλαμβάνονται και άλλα τρία πιάτα από τον ελληνικό χώρο. Η «λούντζα» από την Κύπρο (παραδοσιακό αλλαντικό με καπνιστό χοιρινό) βρίσκεται στην 20η θέση (βαθμολογία 4,0/5). Το μαγειρευτό χοιρινό με σέλινο στην 33η θέση (βαθμολογία 3,8/5). Η επίσης κυπριακή αφέλια (κρασάτο χοιρινό) στην 49η θέση (βαθμολογία 3,5/5).

Συνολικά έχουν βαθμολογηθεί 56 συνταγές από 22 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα (και η Κύπρος) είναι μαζί με την Ιταλία αυτές που έχουν βάλει τις περισσότερες στη λίστα, από έξι.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Ελληνικό κρασί στη 2η θέση παγκοσμίως: Άφησε πίσω του Riesling και Barolo σύμφωνα με τη λίστα του Taste Atlas

Σαρώνει η χώρα μας: Τα αρνίσια παϊδάκια No1 στον κόσμο – Ποια άλλα 4 ελληνικά πιάτα είναι στη λίστα του Taste Atlas

Απίστευτο και όμως…κινέζικο: Στην Κίνα αντέγραψαν και έφτιαξαν τη δική τους Σαντορίνη

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ