200 χρόνια μετά, πίσω στην πατρίδα: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέφουν στην Ελλάδα, λένε οι Times

200-χρόνια-μετά-πίσω-στην-πατρίδα-τα-γλυπ-110909

Mε τη μορφή του δανεισμού το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται «εποικοδομητικές συζητήσεις» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μετά από 200 χρόνια, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, γράφουν οι Time.

Πώς θα γίνει η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριος που είναι τώρα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, θεωρείται ότι έχει συντάξει συμφωνία επαναπατρισμού των πολιτιστικών θησαυρών.

Η βρετανική νομοθεσία, σημειώνουν οι Times, αποτρέπει την παραχώρηση αρχαιοτήτων από μουσείο. Επομένως, μία φόρμουλα θα ήταν μία σύμβαση δανείου, βάσει της οποίας τα Γλυπτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το Λονδίνο στην Αθήνα «νωρίτερα παρά αργότερα».

Με βάση τη συμφωνία, τα Γλυπτά θα αποστέλλονταν στην Αθήνα από το Λονδίνο με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με αντάλλαγμα άλλους ελληνικούς θησαυρούς που θα δοθούν επίσης ως δάνειο, ωστόσο συντομότερο, στο Βρετανικό Μουσείο από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Με ανταλλαγή θα γίνει η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

«Η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζει το άρθρο που έχει τον τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθυνόμενα προς το σπίτι».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην αλλαγή της στάσης της για το θέμα πέρυσι και επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην επανένωση των Γλυπτών. Οι ενστάσεις εναντίον της επιστροφής επί της ουσίας έχουν αποδυναμωθεί, ενώ το κώλυμα που υπάρχει στη βρετανική νομοθεσία κάμπτεται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Αντίγραφα των Γλυπτών θα πρέπει να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με άλλους θησαυρούς που θα δανείζει η Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, και οι δύο χώρες θα έχουν οφέλη και θα αναδειχθούν νικήτριες.

Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο συμφέρει την Ελλάδα αλλά από το να μην τα έχουμε καθόλου ίσως είναι καλύτερα.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ