Το λάθος με τα φώτα οδήγησης που λίγοι γνωρίζουν: Tσουχτερό πρόστιμο και απώλεια διπλώματος για τους παραβάτες

Ένα λάθος στην οδήγηση που μπορεί να κοστίσει ζωές και χρήματα: Πως να χρησιμοποιούμε τα φώτα του αυτοκινήτου μας.
το-λάθος-με-τα-φώτα-οδήγησης-που-λίγοι-γ-202602

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ακόμη και εκείνοι που οδηγούν για χρόνια και η οδήγηση για αυτούς είναι παιχνιδάκι, αγνοούν το λάθος με τα φώτα που μπορεί να τους στερήσει το δίπλωμα οδήγησης αλλά και να επιφέρει μεγάλο πρόστιμο.

Κάθε άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι γνωρίζει ότι το αυτοκίνητό του φέρει φώτα τα οποία οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να είναι αναμμένα αφενός για να του εξασφαλίζουν καλή ορατότητα και αφετέρου προκειμένου το όχημά του να είναι ορατό στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, οι οδηγοί που υποπίπτουν σε λάθη όσον αφορά τη χρήση των φωτών, με αποτέλεσμα να ενέχει ο κίνδυνος να πέσουν στα δίχτυα της Τροχαίας και στη χειρότερη περίπτωση να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα -ή να το προκαλέσουν.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη σχετίζεται με τη χρήση των φωτών πορείας, δηλαδή της μεγάλης σκάλας που μας βοηθάει να βλέπουμε τον δρόμο σε συνθήκες μη επαρκούς φωτισμού του τελευταίου.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα φώτα πορείας όχι μόνο είναι υποχρεωτικά, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι ικανής έντασης, για τον επαρκή φωτισμό της οδού κατά τη νύκτα με καθαρές καιρικές συνθήκες, σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων μπροστά από το όχημα. (Άρθρο 63 «Φώτα πορείας» ΚΟΚ).

Το λάθος με τη μεγάλη σκάλα

Αναντίρρητα, η μεγάλη σκάλα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια κατά την οδήγησή μας σε επαρχιακό δρόμο τη νύκτα, μιας και πολλές φορές αποτελεί το μοναδικό μέσο προκειμένου να έχουμε «εικόνα» του δρόμου.

Σε περίπτωση, όμως, που κάνουμε άσκοπη χρήση της δεν αποκλείεται να χρειαστεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χάσουμε το δίπλωμα οδήγησής μας.

Ειδικότερα, όπως έχουμε παρατηρήσει, πολλοί οδηγοί -είτε από αδιαφορία, είτε από απροσεξία- διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργοποιημένα τα φώτα πορείας, με αποτέλεσμα να ενέχει ο κίνδυνος να «τυφλώσουν» τους οδηγούς των οχημάτων που έρχονται αντίθετα.

Πρόκειται για ένα λάθος που σύμφωνα με το Άρθρο 36 («Κανόνες χρήσης των φωτών οχημάτων») του ΚΟΚ, τιμωρείται με χρηματική ποινή διακοσίων 200 έως 700 ευρώ και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για χρονικό διάστημα 1 μηνός, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνει ο οδηγός, όταν πρόκειται να συναντηθεί με όχημα που έρχεται αντίθετα, είναι να απενεργοποιήσει τη μεγάλη σκάλα και να επιστρατεύσει τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα).

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Δεν διορθώνεται με τίποτα: Ο Σωτήρης Κοντιζάς άφησε την κόρη του Ολίβια να τον κουρέψει – Η φωτογραφία

«Καμπανάκι» από Τσατραφύλλια για τον καιρό: «Εξαφανίστηκε ο Ιούνιος», δυστυχώς έρχονται τα χειρότερα

Δεν ξανάγινε: Παίκτρια ξέχασε να πάει στο γύρισμα του «Εκατομμυριούχου» -Έδωσε ρέστα ο Αρναούτογλου

 

 

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ