Αν δεν δίνεις πουρμπουάρ στον σερβιτόρο για ποια αλληλεγγύη μιλάς στα παιδιά σου;

αν-δεν-δίνεις-πουρμπουάρ-στον-σερβιτό-167865

Το γράμμα του μόνου μπαμπά σερβιτόρου που θα γίνει viral!

Αγαπητέ γονιέ που δεν μπορείς ή αποφεύγεις να δίνεις πουρμπουάρ στο σερβιτόρο που σε εξυπηρετεί κάθε φορά που βγαίνεις για φαγητό ή ποτό ή που σου φέρνει τον καφέ στο γραφείο.

Δεν το αντέχει η τσέπη σου ή μήπως αδιαφορείς που ο άνθρωπος αυτός χρειάζεται τα χρήματα αυτά για να ζήσει; Μήπως βαριέσαι; Ή μήπως περιμένεις να το κάνει κάποιος άλλος για σένα;

Νομίζεις ότι του κάνεις χάρη; Κάνεις λάθος. Ο άνθρωπος αυτός πληρώνεται πενιχρά και έχει να κουβαλήσει δίσκους, να σερβίρει, να μαζέψει τραπέζια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, αποφάγια, ακούει τη γκρίνια των πελατών όταν αργεί η παραγγελία τους και μέσα στα πολλά έχει και ένα αφεντικό – σκέτο δυνάστη πολλές φορές – που εκμεταλλεύεται την ανάγκη του για χρήματα και τον βάζει να δουλεύει υπερωρίες χωρίς καν πληρώνεται.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα παίρνει ο άνθρωπος αυτός την ώρα; Συνήθως 2-3 ευρώ. Πιστεύεις ότι του αρκούν τα χρήματα αυτά για να ζήσει; Αν όμως ο κάθε ευχαριστημένος πελάτης άφηνε έστω κάτι, φαντάσου πόσο πιο εύκολη θα έκανε τη ζωή αυτού του ανθρώπου.

Ένας τρόπος να μάθεις την αλληλεγγύη στο παιδί σου είναι να δίνεις πουρμπουάρ στους σερβιτόρους ώστε και εκείνα αύριο να φέρονται ανάλογα. Θα μπορούσε αύριο να είναι σερβιτόρος το δικό σου παιδί!

Σκέψου την ικανοποίηση αυτού του ανθρώπου, αλλά και το μάθημα που δίνεις στο παιδί σου κάθε φορά που αφήνεις κάτι στο τραπέζι πριν αποχωρήσεις. Θέλεις να μεγαλώσεις ένα παιδί που δεν σκέφτεται και δεν υπολογίζει το μόχθο των άλλων; Θέλεις ένα παιδί αδιάφορο προς τις ανάγκες των συνανθρώπων του;

Το πουρμπουάρ δεν είναι υποχρεωτικό, οφείλεις όμως να το δίνεις αν θες ο άνθρωπος που θα σε εξυπηρετήσει να σου πει ένα εγκάρδιο ευχαριστώ και να σε αποχαιρετήσει με θέρμη. Πόσο πιο εύκολα θα πήγαινες σε ένα εστιατόριο που ο σερβιτόρος ήταν χαμογελαστός και διαθέσιμος να γίνει χίλια κομμάτια για σένα;

Σκέψου τον πατέρα, τη μάνα, το παιδί σου…Σκέψου ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται στη θέση του. Πώς θα ήθελες να τους φερθούν; Θα ήθελες να τους δώσουν πουρμπουάρ; Θα ήθελες να αναγνωριστεί ο κόπος και η κούρασή τους; Το άτομο αυτό μπορεί να είναι φοιτητής, να έχει μικρά παιδιά, να είναι μόνη μαμά, να έχει προβλήματα υγείας, να πληρώνει δάνεια, να ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά. Σκέψου ότι μπορεί να εργάζεται αλλού το πρωί και αλλού το βράδυ για να τα βγάλει πέρα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός φίλου. Δεν άφηνε ποτέ πουρμπουάρ. Άντε να άφηνε 10-20 λεπτά κάτι που για μένα προσωπικά είναι ανεπίτρεπτο, καθώς πιστεύω ότι έτσι είναι σαν να κοροιδεύεις τον άνθρωπο που σε εξυπηρέτησε. Όταν ο φίλος αυτός εργάστηκε σε σούπερ μάρκετ και αναγκαζόταν σε καθημερινή βάση να κουβαλάει τα ψώνια στα σπίτια των πελατών, τότε για πρώτη φορά εκτίμησε τη σημασία του πουρμπουάρ. Έπρεπε να εργαστεί σε αντίστοιχο πόστο για να το καταλάβει…

Αν δεν σου περισσεύουν, μη βγεις καθόλου έξω να φας. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι το άτομο αυτό που έχεις απέναντι σου είναι πραγματικός άνθρωπος και όχι ρομπότ, καλύτερα κάτσε σπίτι σου. Αν δεν εκτιμάς τον κόπο και την προσπάθεια κάποιου, ρίξε κάτι στην κατσαρόλα σου και κάτσε σπίτι σου να φας μόνος σου.

Αν δεν ήμουν ο ίδιος σερβιτόρος, δεν θα μιλούσα αυτή τη στιγμή. Ξέρω όμως γιατί το έχω ζήσει. Προσωπικά βρίσκω πολύ άδικο να κάνει μια παρέα έναν αρκετά παχυλό λογαριασμό και να μην αφήνει ούτε 1 ευρώ. Δεν είναι άδικο για το κατάστημα ή για το αφεντικό, είναι άδικο για τον εργαζόμενο.

Αν αγαπάς το παιδί σου και θέλεις να του δώσεις σωστές αρχές, μάθε το από τώρα να αφήνει πουρμπουάρ. Είναι από τα καλύτερα μαθήματα που μπορείς να του δώσεις.

Χάρης Κ.

Σερβιτόρος και μόνος μπαμπάς

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ