Στον Κήπο της Γεθσημανή: O τόπος στον οποίο ο Χριστός προσευχήθηκε πριν το Άγιο Πάθος

στον-κήπο-της-γεθσημανή-o-τόπος-στον-οπ-180113

Στον Κήπο της Γεθσημανή προσευχήθηκε για τελευταία φορά ο Ιησούς Χριστός λίγο πριν την Σταύρωση. Ας ανακαλύψουμε τον Άγιο Τόπο που περίμενε ο Χριστός για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στον θάνατο.

Κήπος της Γεθσημανή: Τι συνέβη

Στον Κήπο όπου σήμερα σώζονται ελάχιστες ελιές με τεράστιους κορμούς, όπως θα δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες, προσευχήθηκε ο Ιησούς για τελευταία φορά πριν από τη Σταύρωση. Προκειμένου να φθάσει εκεί περπάτησε 2 χιλιόμετρα από το Υπερώο όπου διεξήχθη ο Μυστικός Δείπνος με τους 11 από τους μαθητές του.

Όπως αναφέρουν οι γραφές ήταν μια έντονη, δυνατή προσευχή γεμάτη αγωνία. Ο ιδρώτας έτρεχε στο πρόσωπό του Χριστού φανερώνοντας την ανθρώπινη υπόστασή του. Έπρεπε να πιει εκείνο το ποτήρι και να το αντιμετωπίσει σαν άνθρωπος, να ξεπληρώσει το τίμημα στο όνομα όλων των ανθρώπων.

Ήξερε ότι το εξής θα έμενε μόνος. Θα αντιμετώπιζε την εγκατάλειψη ακόμη και από τους μαθητές του που θα δείλιαζαν, τις αποδοκιμασίες του όχλου που θα φώναζαν «Σταύρωσον Αυτόν», την άρνηση και την προδοσία.

«Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» φώναξε προς στιγμή, όχι γιατί φοβόταν το θάνατο αλλά γιατί η ανθρώπινη υπόστασή του ξεχείλιζε από πίκρα για την αδικία , την σκληρότητα, την κακία, την αχαριστία, την πονηρία, την αγνωμοσύνη των ανθρώπων. Ξεχείλιζε από τη θλίψη που αποκόμισε από τις άδικες κατηγορίες και την υποκρισία των Γραμματέων και των Φαρισαίων εις βάρος του.

Αμέσως όμως ξεπερνά το μονοπάτι αυτό της θλίψης για να βγει νικητής και να δώσει δύναμη κι ελπίδα σε όλους μας. Με περισσή αγάπη για τον άνθρωπο συνεχίζει λέγοντας:

«Όμως, όχι όπως εγώ θέλω, αλλ’ όπως εσύ», δείχνοντας την τέλεια υπακοή στο θέλημα του Πατέρα αλλά και την αποφασιστικότητα του να φέρει το σχέδιο της σωτηρίας του αμαρτωλού ανθρώπου σε πέρας.

Φωτογραφίες από τον Κήπο της Γεθσημανή

Δείτε περισσότερα Αφιερώματα εδώ:

Η δύναμη ενός πατέρα: «Έμεινα μόνος μου με 4 παιδιά και τα μεγαλώνω μαζί μου στο φορτηγό»

Παναγία Εκατονταπυλιανή, ένας θησαυρός για την Ορθοδοξία: Οι ξακουστές πύλες, η ονομασία και η μεγάλη πολιτιστική ιστορία

«Μανούλα μου σε χαιρετώ, πάω να μονάσω»: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Αγίου Παϊσίου στη μητέρα του

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ