Τσατραφύλλιας: «Η ‘ψυχρή λίμνη’ που γίνεται λόγος για την αστάθεια του Σαββατοκύριακου δεν είναι και τόσο ψυχρή»

«Ψυχρή λίμνη»: Οι δημοσιεύσεις των μετεωρολόγων για το φαινόμενο που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο.
τσατραφύλλιας-η-ψυχρή-λίμνη-που-γί-194929

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την «ψυχρή λίμνη» για την οποία γίνεται λόγος τις τελευταίες μέρες. «Υπερβολές χωρίς λόγο», τόνισε.

Το σχόλιο του Γιώργου Τσατραφύλλια για την «ψυχρή λίμνη»

Η «ψυχρή λίμνη» που γίνεται λόγος για την αστάθεια του Σαββατοκύριακου δεν είναι και τόσο ψυχρή

Μην αγχώνεστε…

#ypervolesxorislogo

Θοδωρής Κολυδάς για «ψυχρή λίμνη»

Τι είναι ο καιρός της «ψυχρής λίμνης» που θα έρθει το Σαββατοκύριακο

Κάποιες φορές, όταν πρόκειται να αλλάξει ο καιρός, οι μετεωρολόγοι δίνουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν μια περιοχή. Ορισμένοι, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, των ακροατών ή των τηλεθεατών, κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τούς ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως π.χ. γίνονται αναφορές για την «ψυχρή λίμνη», στο Rex Blocking, στο Ωμέγα Blocking κτλ.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο «καιρός της Ψυχρής Λίμνης» που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- … μούσκεμα!

Σήμερα θα εξηγήσουμε γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό της ψυχρής λίμνης.

Η αφρικανική σκόνη φεύγει… η ψυχρή λίμνη έρχεται

Τι είναι η ψυχρή λίμνη

Όπως αναφέρει το meteo.gr, σίγουρα οι περισσότεροι έχετε ακούσει τον όρο «Ψυχρή Λίμνη» σε ένα πρόσφατο μετεωρολογικό δελτίο, ο οποίος αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου «Cold pool», δηλαδή μια πιο ακριβής μετάφραση θα ήταν «Ψυχρή Πισίνα».

Για τον ίδιο όρο υπάρχει και δεύτερη ονομασία ως «Cold drop» ή «Ψυχρή Σταγόνα». Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το φυσικό φαινόμενο και τι διαφορά έχει με τις «Ψυχρές Λίμνες ή Πισίνες» κοντά στο έδαφος;

Ως «Ψυχρή Λίμνη» στη Μετεωρολογία ονομάζουμε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της Τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία “αστάθειας”, δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ ύψος.

Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τις επόμενες μέρες θα εμφανιστούν «ψυχρές λίμνες στη γειτονιά μας» με τα φαινόμενα να καταγράφονται κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Έξαρση της αστάθειας θα σημειωθεί από το Σάββατο.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Κερδίζουν το λαχείο, γεμίζουν ευρώ: Τα 2 ζώδια που θα βιώσουν τεράστια οικονομική ανατροπή

Άστατος ο καιρός: Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη και έρχεται η «ψυχρή λίμνη» με καταιγίδες

Τέλος η ζέστη, λέει ο Μαρουσάκης: Έρχεται «ψυχρή λίμνη» με βροχές και καταιγίδες

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ