Καιρός: Ο καθηγητής Ζερεφός προειδοποιεί – «Πρέπει να προετοιμαστούμε, έρχονται ακραία φαινόμενα»

Καιρός: Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα - «Οδεύουμε σε μία περίοδο υπερθέρμανσης».
καιρός-ο-καθηγητής-ζερεφός-προειδοπο-182241

Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βιώνει μια περίοδο υπερθέρμανσης, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν ρεκόρ. Μάλιστα, ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε ακραία φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη πιο ακραία φαινόμενα στο μέλλον.

Καιρός: Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα

«Οδεύουμε σε μία περίοδο υπερθέρμανσης η οποία έχει οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του κλίματος», σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο OPEN.

«Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας, ο οποίος είχε θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σε κάποιες ήταν ο πιο θερμός τουλάχιστον των 15, 20 ετών», ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και συνέχισε:

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι μέσοι όροι , ότι βλέπουμε ότι για πολλούς μήνες, ουσιαστικά από τον Ιούλιο πέρσι μέχρι και τον Μάρτιο η θερμοκρασία στη χώρα μας συνεχώς είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά».

Οι ζέστες θα συνεχιστούν

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και ο Απρίλιος θα μπει με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 30 βαθμούς κελσίου. Με την αφρικανική σκόνη μάλιστα να επιστρέφει στην Ελλάδα.

«Την 1η και την 2η Απριλίου θα έχουμε μια σοβαρή θερμή εισβολή. Μιλάμε για μια ακραία συμπεριφορά», πρόσθεσε ο κύριος Λαγουβάρδος.

«Ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί, είναι πιο ήπιος δεν έχει βροχές δεν έχει χιόνια όλα αυτά οδηγούν σε καταστάσεις αφύπνισης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι κι εμείς και οι διοικούντες, η πολιτεία για να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα», υποστήριξε ο κ. Ζερεφός εν συνεχεία.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και οι συνέπειές της είναι ολοένα και πιο αισθητές. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει πολιτικές για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Ανατροπή στο σκηνικό καιρού για φέτος – Τι δείχνουν μέχρι και τον Απρίλη του 2024

Πως θα κάνετε το κλιματιστικό σας να αποδίδει 2 φορές καλύτερα

ΕΜΥ: Αλλάζει ξανά ο καιρός – Δύσκολες μέρες στην Αττική, ποιες περιοχές θα «ψηθούν» και πότε πέφτει η θερμοκρασία

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ