Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι: Να τι συμβαίνει στους πνεύμονες μας όταν στεγνώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι

υπάρχουν-σοβαροί-κίνδυνοι-να-τι-συμβα-78071

Πολλές φορές απλώνουμε τα ρούχα μας μέσα στο σπίτι. Πολλοί επειδή τον χειμώνα στεγνώνουν πολύ δύσκολα έξω. Άλλοι επειδή θεωρούν πως μυρίζουν καυσαέριο ιδίως στα αστικά κέντρα, άλλοι απλά τα τοποθετούν πάνω στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν ποιο γρήγορα. Όμως όλοι αυτοί αγνοούν τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Να τι συμβαίνει στους πνεύμονες μας όταν στεγνώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, τα απλωμένα ρούχα μέσα στο σπίτι μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά υγρασίας τουλάχιστον 30% δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας. Επιπλέον, οι ειδικοί εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τα σπόρια του μύκητα της ασπεργίλλωσης, ο οποίος είναι ικανός να προκαλέσει λοιμώξεις στους πνεύμονες. Το άπλωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρό άσθμα, όπως αποκάλυψαν ερευνητές από τη Βρετανία.

Η έρευνα για τα απλωμένα ρούχα από τους Βρετανούς

Ο καθηγητής David Denning και η ομάδα του στο Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά από την εξέταση ενός αυξανόμενου αριθμού ασθενών που εισέπνευσαν σπόρια του μύκητα της ασπεργίλλωσης.

«Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι από εμάς, είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις», εξηγεί.

Όμως, σε όσους πάσχουν από άσθμα μπορεί να προκαλέσει βήχα και δύσπνοια, ενώ σε άτομα με αδύναμο ή κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα -όπως ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ασθενείς με AIDS- ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει πνευμονική ασπεργίλλωση, μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους πνεύμονες.

Τι είναι όμως η ασπεργίλλωση & που οφείλεται;

Είναι μία λοίμωξη ή μυκητίαση που προκαλείται από το μύκητα aspergillus και ανήκει στις αερομεταδιδόμενες νόσους. Στον άνθρωπο μεταδίδεται μέσω της εισπνοής των μυκήτων.

Για την πρόκληση της ασπεργίλλωσης ευθύνεται ο συνδυασμός της έκθεσης του ατόμου στον υπεύθυνο μύκητα και το αδύναμο ανοσοποιητικό του σύστημα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της είναι:

Πυρετός

Βήχας

Συριγμός

Αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης

Πόνος στο στήθος

Θολή όραση

Κρυάδες

Κεφαλαλγία

Δύσπνοια

Φλέγματα με αίμα

Πληγές στο δέρμα

Αιματουρία

Πόνος στα οστά

Η διάγνωση της ασπεργίλλωσης γίνεται μέσω της καταγραφής των κλινικών συμπτωμάτων του ασθενούς. Χρειάζεται επιπλέον βιοψία για δείγμα πνευμονικού ιστού. Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος για αντισώματα, αλλεργιογόνα, μύκητες και μόρια, ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία.

Πως αντιμετωπίζεται η ασπεργίλλωση;

Η αντιμετώπιση της ασπεργίλλωσης γίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά. Ο γιατρός συνιστά τη χορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Αν η ασπεργίλλωση οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν ο μύκητας προκαλεί λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς, απαιτείται χειρουργική επέμβαση της νόσου και ακολουθείται από εκτεταμένη αντιμυκητιασική θεραπεία.

Στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι: Τι συμβαίνει με τα ακάρεα

Η επικεφαλής της έρευνας, Rosalie Menon, ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση υγρασία προστίθεται στον χώρο με αυτή τους την συνήθεια. Διευκρίνισε ότι από ένα και μόνο “πλυντήριο” (μία δόση πλυσίματος δηλαδή) εκπέμπονται δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα.

Συνολικά το 75% των σπιτιών είχαν επίπεδα υγρασίας, τα οποία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εξάπλωσης της μούχλας και του στεγνώματος των ρούχων μέσα στο σπίτι.

Η δρ Menon δήλωσε: «Οι χώροι αυτοί θα πρέπει κανονικά να έχουν ανεξάρτητη θέρμανση και εξαερισμό».

Πάντως, αν δεν έχετε χώρο σκεφτείτε τη λύση ενός στεγνωτηρίου που ίσως σας λύσει τα χέρια…

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ