Πολλοί το αγνοούν και δεν πρέπει: Αν το τηγάνι σας έχει αυτή την ένδειξη είναι επικίνδυνο

Υπάρχουν κάποιες τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από διάφορες βιομηχανίες για την κατασκευή διαφόρων μαγειρικών σκευών όπως τα τηγάνια.
πολλοί-το-αγνοούν-και-δεν-πρέπει-αν-το-204457

Αυτές οι τοξικές ουσίες χρησιμοποιούνται κύριως στην κατασκευή των αντικολλητικών τηγανιών και είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Τηγάνι: Οι επιστήμονες μιλούν για τα υλικά κατασκευής

Μάλιστα, πριν από αρκετό καιρό, 208 επιστήμονες από 38 διαφορετικές χώρες ένωσαν τις φωνές τους προσυπογράφοντας μια σχετική έκθεση για την χρήση αυτών των τοξικών χημικών σε μαγειρικά σκεύη και τους κινδύνους που αυτή η πρακτική εγκυμονεί κυρίως για τους ανθρώπους, αλλά και για το περιβάλλον.

Αυτά τα χημικά συστατικά ονομάζονται PFASs (polyfluorinated and perfluorinated substances). Αν, λοιπόν, κάποιο από τα τηγάνια σας αναγράφει την ένδειξη “PFSA”επάνω του σε κάποιο σημείο (συνήθως στην λαβή ή στον πάτο του τηγανιού) τότε είναι σώφρον να το πετάξετε και να επιλέξετε κάποιο άλλο αντικολλητικό σκεύος, το οποίο δεν θα έχει κατασκευαστεί με αυτές τις ουσίες.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι δύο συγκεκριμένα φθοροχημικά, το υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) και το υπερφθοροοκτανοϊκό (PFOA), μπορούν να βλάψουν το συκώτι και να διαταράξουν το αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη σε ζώα τόσο στην άγρια φύση όσο και σε πειραματόζωα.

Επίσης, σε εργαστηριακό επίπεδο τα PFASs έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτουν τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ, μοιραία, προκαλούν καρκίνους σε διάφορα όργανα.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μαθεύτηκαν τα νέα για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα: «Παλεύει κάποιες επιπλοκές» -Πότε θα είναι καλύτερα

ΕΟΔΥ: Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέξετε

Τρύφωνας Σαμαράς – Βασίλειος Κωστέτσος: Παίζουν ανέμελοι στη θάλασσα και αποθεώνονται

TAGS:
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ