Ένα την ημέρα αρκεί: Το φρούτο – φάρμακο «ασπίδα» για την μνήμη και την μείωση κινδύνου άνοιας

ένα-την-ημέρα-αρκεί-το-φρούτο-φάρμακ-177790

Όλοι οι διατροφολόγοι το εντάσσουν στο πρόγραμμα διατροφής ενώ έχουμε μεγάλωσει και με το γνωστό ρητό, «τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ο λόγος για τα μήλα τα οποία σύμφωνα με έναν ερευνητή μειώνουν το κίνδυνο άνοιας ενώ τα οφέλη τους, θα σας πείσουν να τα βάλετε και εσείς στην διατροφή σας.

Από την προστασία της καρδιάς μέχρι την ρύθμιση του σακχάρου, τα μήλα δεν θεωρούνται τυχαία ως το απόλυτο φρούτο για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Όμως ο ρόλος τους είναι πολύτιμος και για την προστασία του μυαλού.

Η μελέτη για τα μήλα και την προστασία από άνοια

Όπως επισημαίνει ο Δρ Vincent Candrawinata, επιστήμονας τροφίμων, ερευνητής και κλινικός διατροφολόγος, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πού όμως αποδίδονται αυτά τα πολύτιμα οφέλη; Τα μήλα περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που σχετίζονται με τη διατήρηση της μνήμης, όπως τα φλαβονοειδή. Τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, εκτός από τα μήλα, περιέχονται και στη μαύρη σοκολάτα, στα μούρα, στο τσάι και στο κρασί.

Ο Δρ Vincent Candrawinata επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη σε 2.800 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 50 έτη, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τροφές λιγότερο πλούσιες σε φλαβονοειδή είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς παθήσεις σε μια περίοδο 20 ετών.

«Τα φλαβονοειδή είναι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν σε φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια και σε λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι. Μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και στη σοκολάτα και στο κρασί! Οι ενώσεις αυτές, όταν απορροφώνται σωστά, είναι ευεργετικές για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη φλαβονοειδών και της υποκατηγορίας τους, των φλαβονολών, μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ» επισημαίνει.

Περισσότερες τροφές για την προστασία από άνοια

Καταναλώνοντας περισσότερες τέτοιες φυτικές τροφές, ο οργανισμός τροφοδοτείται με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη νευροτοξικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

«Η νευροτοξικότητα εμφανίζεται όταν το νευρικό σύστημα του σώματος εκτίθεται σε φυσικές ή τεχνητές τοξικές ουσίες και μεταβάλλει τη φυσιολογική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Τελικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαταραχή ή τη θανάτωση των νευρώνων του εγκεφάλου» εξηγεί ο Δρ Candrawinata.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες: «Η νευροτοξικότητα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, στην ακτινοθεραπεία, στις φαρμακευτικές θεραπείες ή ακόμη και στην έκθεση σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, φυτοφάρμακα, βιομηχανικούς διαλύτες και διαλύτες καθαρισμού και καλλυντικά» σημειώνει.

Ο κλινικός διατροφολόγος καταλήγει στο ότι, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία ή έστω γνωστή αιτία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έχει σημασία να εστιάσουμε στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ