Χορτοφαγική διατροφή: Aσπίδα κατά του καρκίνου και των παθήσεων της καρδιάς

Η χορτοφαγική διατροφή ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας, κυρίως όμως δρα κατά του καρκίνου και των παθήσεων της καρδιάς.
χορτοφαγική-διατροφή-aσπίδα-κατά-του-κ-193514

Η διατροφή η οποία στηρίζεται στην κατανάλωση μόνο φυτικών τροφών, η λεγόμενη χορτοφαγική διατροφή, τι κι αν δεν τηρείται ευλαβικά, έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν ασπίδα για την υγεία μας, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τα καρδιακά προβλήματα και τον καρκίνο. Αυτό άλλωστε έχουν δείξει έρευνες που έλαβαν χώρα την 20ετία που μας πέρασε.

Ανασκόπηση δημοσιευμένων εργασιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, η οποία παρουσιάζεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE», έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan, συνδέεται με καλύτερη κατάσταση της υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.

Χορτοφαγική διατροφή: Προστατεύει από τον καρκίνο και τα νοσήματα της καρδιάς

Η ανάλυση έδειξε ότι συνολικά η vegetarian και η vegan διατροφή έχουν ισχυρή στατιστική συσχέτιση με καλύτερη κατάσταση υγείας σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Αυτού του είδους η διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, γαστρεντερικούκαρκίνου, καρκίνου του προστάτη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, οι έγκυοι με χορτοφαγική διατροφή δεν αντιμετώπισαν καμία διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν φυτική διατροφή.

Χορτοφαγική διατροφή: Tα οφέλη για την υγεία

Συνολικά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι χορτοφαγικές διατροφές συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η στατιστική ισχύς αυτής της συσχέτισης περιορίζεται σημαντικά από τις διαφορές μεταξύ των μελετών όσον αφορά στα συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα που ακολουθήθηκαν, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τη διάρκεια της κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να συνδέονται με ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους.

Έτσι, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά των συστάσεων ευρείας κλίμακας για χορτοφαγική διατροφή έως ότου ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες.

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Συγκλονισμένος ο Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Είναι σαν αδελφός μου, δεν μπορώ να το διαχειριστώ»

Σύντροφος Δημήτρη Σταρόβα: «Το παλεύει! Επικοινωνεί, αλλά δεν μιλάει»

Η δύναμη της Προσευχής: Τα λόγια του Αγίου Αρσενίου για ευλογία στην οικογένεια

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ