Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σκάει «Πολική μπάλα» στην Ελλάδα – Οι δυο δύσκολες μέρες που έρχονται στην Αθήνα

κλέαρχος-μαρουσάκης-σκάει-πολική-μπ-117942

Με νέα ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σφοδρή κακοκαιρία που έρχεται.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πολική «μπάλα» θα προκαλέσει σφοδρή κακοκαιρία

Πολική αέρια μάζα στη μέση ατμόσφαιρα (5.5 χιλιόμετρα περίπου πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας) εγκλωβισμένη εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή της Ιταλίας, προκαλεί διαδοχικά κύματα κακοκαιριών καθώς αυτή στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της.

Δύο απανωτές κακοκαιρίες αναμένεται να πλήξουν τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα (Τετάρτη βράδυ με Σάββατο πρωί – μεσημέρι) ικανές να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των κυμάτων κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές-καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι, καθώς και η πτώση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται, με τις μπλε αποχρώσεις, αυτή η πολική αέρια μάζα σε μια κυκλική περιοχή, δίνοντας την εικόνα μιας «μπάλας πολικού αέρα», η οποία είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ατμοσφαιρικά βουνά και προσπαθεί να εκτονωθεί.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πέμπτη και Παρασκευή, δυο πολύ δύσκολες μέρες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» σε δύο φάσεις τη χώρα μας.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ θα ξεκινήσει από αύριο το απόγευμα και από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης θα τείνει να ολοκληρώσει τη δράση της προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ θα ξεκινήσει προς τα ξημερώματα της Παρασκευής και από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά και μέχρι το πρωί – μεσημέρι του Σαββάτου θα τείνει να ολοκληρώσει τη δράση της προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Στα σχόλια μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των βροχών-χιονοπτώσεων όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα.

Μεγάλη προσοχή στο σύνολο της χώρας μας!

Προσοχή και στον νομό Αττική όπου Πέμπτη-Παρασκευή θα πέσει μεγάλος όγκος νερού, αλλά και στη Θεσσαλονίκη μας, όπου, πέρα από τις έντονες βροχές, τα χιόνια, ίσως, κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και χαμηλά.

Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και ακολουθώντας τις οδηγίες της πολιτείας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαραίτητες για μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου.

Δείτε την ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Έρχεται χειμώνας

Πολύ ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται από αύριο το απόγευμα και από τα δυτικά.

Πέμπτη – Παρασκευή προβλέπονται ως οι πιο επικίνδυνες ημέρες με πιθανά προβλήματα από τις ισχυρές βροχές-καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά και από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Ιδιαίτερη δυναμική αναπτύσσεται από την περιοχή της Σύρτης έως τα ανοιχτά του Ιονίου και του Boot στη Ιταλία, όπου δημιουργείται βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα επηρεάσει τη χώρα μας από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως Πέμπτη και Παρασκευή.

Το μεγάλης έκτασης και αξιόλογου βάθους αποκομμένο χαμηλό θα αποτελέσει για αρκετές ημέρες μέρος ενός μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικού μπλοκαρίσματος μεικτού τύπου (Omega Block και Rex Block) και θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας.

Αναφορικά με τα σημαντικότερα στοιχεία του καιρού των επόμενων ημερών επισημαίνονται τα παρακάτω:

  • Την Τρίτη, με τη στροφή των ανέμων σε Α-ΒΑ, αξιόλογες βροχές αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, μεταφορά ελαφρώς ψυχρότερων αερίων μαζών θα σημειωθεί στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.
  • Την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη, με την κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τη Δ. Μεσόγειο προς την περιοχή μας, αξιόλογες βροχές, τοπικές καταιγίδες (κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές) και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν σταδιακά σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας.
  • Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι γενικά άστατος με αξιόλογης έντασης φαινόμενο κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο.
  • Το Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα είναι αρκετά κρύος με τοπικά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Α. Αιγαίο.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Πιο αναλυτικά:

Α. Σήμερα Τρίτη (24-01-23)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι και

β. στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά) και στις Σποράδες έως το βράδυ.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Β. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδας: Βροχές και καταιγίδες

Βροχές και καταιγίδες σήμερα στα βόρεια που θα εξασθενήσουν , ενώ νέα ένταση των φαινομένων προβλέπεται από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά . Πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια . Έντονα φαινόμενα Πέμπτη και Παρασκευή .

Ο καιρός με μια ματιά

  • Βροχές στα δυτικά και τα βόρεια που θα περιοριστούν πρόσκαιρα. Νέα ένταση φαινομένων από το απόγευμα της Τετάρτης από τα νοτιοδυτικά
  • Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά ικαι βόρεια
  • Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ

Πολλά προβλήματα από τη χθεσινή κακοκαιρία στη Μακεδονία

Προβλήματα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή του δήμου Αλμωπίας στην Πέλλα και συγκεκριμένα την Αριδαία.

Δήμος Αλμωπίας: Αναστολή λειτουργίας Σχολικών Μονάδων Δήμου Αλμωπίας

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜεΑ του Δήμου Αλμωπίας, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη 24/01/2023.
Δήμαρχος Αλμωπίας
Χρήστος Μπάτσης

Στο μεταξύ ανυπολόγιστη είναι μέχρι στιγμής η ζημιά που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στο γήπεδο του ιστορικού Αλμωπού Αριδαίας, ομάδας που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία των ελληνικών πρωταθλημάτων.

«Τα πάντα έχουν πλημμυρίσει. Τα πάντα έχουν καλυφθεί από νερό. Ο αγωνιστικός χώρος, τα αποδυτήρια, ακόμη και τα γραφεία της ομάδας όπου στεγάζονται στις εγκαταστάσεις. Είχαμε έντονο πρόβλημα που προέκυψε από τα φρεάτια, καθώς βγαίνει νερό σαν σιντριβάνι ακόμη και από τους νιπτήρες και τα καζανάκια, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο» ανέφερε αρχικά ο γενικός αρχηγός της ομάδας, Κώστας Σαμαρόπουλος.

Αριδαία: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την ισχυρή καταιγίδα

Σε ποτάμια μετατράπηκαν χθες οι δρόμοι της Αριδαίας στην Πέλλα μετά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το μεσημέρι της Δευτέρας την περιοχή.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχεται δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από καταστήματα και σπίτια και για απεγκλωβισμούς πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, τα σχολεία στην Αλμωπία θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη κλειστά, λόγω της κακοκαιρίας.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ