Σάκης Αρναούτογλου: Έρχονται χιόνια και «γερή» κατεβασιά κρύου – Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» ο αεροχείμαρρος

σάκης-αρναούτογλου-έρχονται-χιόνια-κ-115663

Ο χειμώνας άργησε, αλλά αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα από την Παρασκευή, καθώς, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, από τα βορειοδυτικά θα ξεκινήσει η αλλαγή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιόνια.

Ο παρουσιαστής του καιρού της ΕΡΤ3 προειδοποίησε τους κατοίκους στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας πως για το επόμενο 6ήμερο θα έχουν αρκετές βροχές.

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες από τον Σάκη Αρναούτογλου

Η σημαντική αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει, ωστόσο, από την Παρασκευή (20/1) όπου από το μεσημέρι και μετά θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ μέχρι το Σάββατο (21/1) ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα θα είναι άστατος και από το μεσημέρι θα παρουσιάσει επιδείνωση.

Τα χιόνια θα κατέβουν στα 1.200 μέτρα στην Πελοπόννησο, ενώ αρκετά κάτω από τα 1.000 μέτρα θα δουν χιονοπτώσεις οι περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

Αλλάζει ο καιρός και το σκηνικό -αν και άργησε- θα θυμίσει «σκληρό» χειμώνα. Κρύο και χιόνια προ των πυλών για την Ελλάδα που αναμένεται να πάρει σκυτάλη από χώρες της Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής.

Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια και τσουχτερό κρύο

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις.

Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπεις, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16/01 και θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/01 – Σάββατο 21/01.

Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι το γεγονός ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές τους για την εποχή τιμές, γεγονός που θα φέρει χιόνια.

Καιρός: Έρχεται αεροχείμαρρος

Το αίτιο για την εκδήλωση αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και έχει να κάνει με την κίνηση του αεροχειμάρου.

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις επόμενες ημέρες, ο πολικός αεροχείμαρρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, θα εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Γροιλανδίας, ενώ στη συνέχεια θα στραφεί απότομα προς νότο και θα αποκτήσει τροχιά προς τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βορειοδυτική Αφρική, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύ ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα.

Αναλυτικά ο καιρός:

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ