Χαλκιδική: Ψάχνουν 5000 εργάτες για το μάζεμα ελιάς και δεν βρίσκουν, ενώ έχουν 15.000 άνεργους

Στην Χαλκιδική δεν έχουν εργατικά χέρια να μαζέψουν τις ελιές, όταν στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι καταγεγραμμένοι 15.000 άνεργοι
χαλκιδική-ψάχνουν-5000-εργάτες-για-το-μάζ-62368

Στην Χαλκιδική δεν έχουν εργατικά χέρια να μαζέψουν τις ελιές, όταν στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι καταγεγραμμένοι 15.000 άνεργοι

Στα δέντρα κινδυνεύουν να μείνουν οι ελιές στην Χαλκιδική, αφού οι ελαιοπαραγωγοί ψάχνουν για εργάτες και δεν βρίσκουν!

Υπολογίζεται ότι ήδη «λείπουν» 5.000 εργατικά χέρια για να βγει η φετινή συγκομιδή. Ωστόσο, την ίδια ώρα στα μητρώα του τοπικού ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 15.000 άνεργοι, οι περισσότεροι νέοι (18-25 ετών) και ηλικίας 58-67 ετών. Πρόκειται για ένα ποσοστό ανέργων στην περιοχή που κυμαίνεται γύρω στο 16%.

Χαλκιδική: Τους λείπουν τουλάχιστον 5000 για τη συγκομιδή

Από τους εννέα χιλιάδες εργάτες χέρια που απαιτούνται για τη συγκομιδή, τουλάχιστον πέντε χιλιάδες λείπουν άμεσα και το 60% των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής βρίσκεται σε αναζήτηση βοήθειας.

Οι εργάτες γης από το εξωτερικό, που τα προηγούμενα χρόνια έδιναν λύση στο πρόβλημα, φέτος είναι λιγότεροι αφού μετά από δύο χρόνια πανδημίας αναζήτησαν εργασία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες και οι συνθήκες καλύτερες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεροκάματο που παίρνουν οι εργάτες είναι 3 ευρώ ανά τελάρο και κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος που θα δουλέψει στην περιοχή για το μάζεμα της ελιάς, μπορεί να βγάλει 15 με 20 τελάρα ανά ημέρα εργασίας.

Πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος το επόμενο χρονικό διάστημα εάν δεν  έρθουν εργάτες η ελιά θα μαυρίσει και θα καταλήξει στα ελαιοτριβεία για να γίνει λάδι μειώνοντας έτσι το κέρδος τους.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ