Shein: Φθηνά αλλά καρκινογόνα παιδικά προϊόντα – Χημικά εκατοντάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια

Shein: Σύμφωνα με την τελευταία επιθεώρηση βρέθηκαν χημικά εκατοντάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε παιδικά προϊόντα και αξεσουάρ
shein-φθηνά-αλλά-καρκινογόνα-παιδικά-προϊ-196287

Η Shein, με έδρα την Σιγκαπούρη, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς online πλατφόρμες μόδας τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας ρούχα, αξεσουάρ και είδη σπιτιού σε προσιτές τιμές. Ιδρύθηκε το 2008 από τον Chris Xu. Ξεκίνησε ως online προμηθευτής γαμήλιων νυφικών. Έκτοτε, εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια εταιρεία με παρουσία σε πάνω από 220 χώρες. Είναι γνωστή για  ταχεία παραγωγή και κυκλοφορία νέων σχεδίων σε χαμηλές τιμές. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ρούχων για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με έμφαση στις τρέχουσες τάσεις. Διαθέτει επίσης αξεσουάρ, καλλυντικά και είδη σπιτιού. Στόχος της είναι η προσφορά «μόδας σε προσιτές τιμές» σε νεαρούς καταναλωτές.

Το μοντέλο fast fashion της Shein – Περιβαλλοντικό και ηθικό κόστος

Η Shein έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο fast fashion, με ταχεία παραγωγή και κυκλοφορία ρούχων. Ο αντίκτυπος όμως του fast fashion στον πλανήτη είναι τεράστιος. Η βιομηχανία της μόδας έρχεται δεύτερη μετά τη βιομηχανία πετρελαίου όσον αφορά τη ρύπανση του πλανήτη. Η χρήση φτηνών και τοξικών υφασμάτων που χρησιμοποιούνται συνεχώς από τέτοια καταστήματα τροφοδοτεί αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με το WWF, χρειάζονται 2.700 λίτρα νερό για να φτιαχτεί ένα βαμβακερό T-shirt, τα οποία είναι αρκετά για να ζήσει κάποιος 900 μέρες. Άμα κάνουμε τους υπολογισμούς τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά.

Δεν είναι όμως μόνο τα καταστήματα παραγωγής fast fashion προϊόντων. Μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς ως καταναλωτές. Όσο γρήγορα αγοράζουμε, άλλο τόσο γρήγορα τα πετάμε. Η μόδα πλέον έχει γίνει ‘’μιας χρήσης’’ και δεν υπάρχει η λογική του να κρατάμε κάτι ‘’για πάντα’’. Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφέρουμε το ηθικό κόστος των καταστημάτων παραγωγής fast fashion. Το εργατικό προσωπικό πληρώνεται υπερβολικά λίγα χρήματα και δουλεύει υπό επικίνδυνες συνθήκες.

Shein: Συνθήκες δουλείας για τους εργαζόμενους με ένα ρεπό τον μήνα και πενιχρούς μισθούς

Στην εκπομπή «ΕΔΩ*» με τον Σταμάτη Ζαχαρό μίλησε η Fashion Editor του Queen.gr Ναταλία Κατσακιώρη. Οι συνθήκες εργασίας στον παγκόσμιο Κολοσσό ρούχων Shein, οι πενιχροί μισθοί και οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Κριτικές που δέχεται η Shein

Η εταιρεία έχει δεχθεί κριτική για τις εργασιακές συνθήκες στα εργοστάσιά της, την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την υπερπαραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Έχει κατηγορηθεί, επίσης, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και κλοπή σχεδίων από άλλους οίκους μόδας. Τέλος, έχει λάβει κριτική για την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και τις εργασιακές πρακτικές της.

Shein: Φθηνά αλλά καρκινογόνα παιδικά προϊόντα

Συγκλονιστικά ευρήματα έρχονται στο φως από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε προϊόντα της Shein στην Νότια Κορέα.

Διαπιστώθηκε ότι παιδικά παπούτσια, τσάντες και ζώνες που πωλούνταν στην δημοφιλή πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες έως και 428 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια!

Ποια είναι η τοξική απειλή;

Τα προϊόντα βρέθηκαν να περιέχουν φθαλάτες, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ευελιξία των πλαστικών.

Οι φθαλάτες είναι γνωστές για τις ορμονικές διαταραχές που προκαλούν, με συνέπειες όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου και προβλήματα γονιμότητας.

Η έκθεση σε αυτές, ιδιαίτερα για τα παιδιά, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Τι μέτρα ελήφθησαν;

Αρχές στη Σεούλ, αφού εντόπισαν τα τοξικά προϊόντα, τα απέσυραν άμεσα από την πώληση. Παράλληλα, η Shein δήλωσε πως λαμβάνει «πολύ σοβαρά υπόψη» την ασφάλεια των προϊόντων της και ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων.

Πώς επηρεάζεται η Shein;

Η εταιρεία, ήδη από τον Απρίλιο, τελεί υπό αυστηρότερη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.

Η αποκάλυψη των τοξικών ουσιών σε παιδικά προϊόντα της Shein εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται στην δημοφιλή πλατφόρμα.

Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των ελέγχων και η αυστηρή τήρηση των κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών, και ιδιαίτερα των παιδιών, από επικίνδυνα προϊόντα.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Κώστας Καραφώτης: Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε από τον γάμο του – Ποια πρώην συμπαίκτριά του του ευχήθηκε

Τσατραφύλλιας: «Ridge πάνω από τη χώρα μας αυτό το Σαββατοκύριακο» – Καύσωνας σε 8 περιοχές

Πενήντα χρόνια μετά: Η Νόρα Βαλσάμη αποκαλύπτει το «σκοτεινό μυστικό» του διαζυγίου της Αλίκης Βουγιουκλάκη

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ