Ποδόμακτρο: Τι ήταν το ορθογώνιο σίδερο που έβλεπες παλιά δίπλα από τις εισόδους των σπιτιών

Η χρήση του ποδόμακτρου ήταν πολύ διαδεδομένη παλαιότερα, όταν οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και γεμάτοι λάσπη.
ποδόμακτρο-τι-ήταν-το-ορθογώνιο-σίδερ-198680

Οι μεγαλύτεροι θα το έχετε ζήσει, οι νεότεροι θα το έχετε δει ίσως σε παλιές φωτογραφίες. Το σίδερο που υπήρχε πάντα δίπλα από παλιές εξώπορτες ονομάζεται ποδόμακτρο ή ξελασπωτήρας εξώπορτας.

Η χρήση του ποδόμακτρου ήταν πολύ διαδεδομένη παλαιότερα, όταν οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και γεμάτοι λάσπη.

Ποδόμακτρο: Τι ήταν το ορθογώνιο σίδερο που έβλεπες παλιά δίπλα από τις εισόδους των σπιτιών

Πριν μπουν στο σπίτι, οι άνθρωποι πατούσαν στο ποδόμακτρο για να ξεφορτωθούν τη λάσπη και τις ακαθαρσίες από τα παπούτσια τους, διατηρώντας έτσι το σπίτι καθαρό. Το ποδόμακτρο πρόσφερε μια σταθερή επιφάνεια για να πατήσουν οι άνθρωποι, μειώνοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσουν και να πέσουν, ειδικά σε βροχερές ή χειμωνιάτικες συνθήκες.

Το ποδόμακτρο κατασκευαζόταν συνήθως από σίδερο, αν και υπήρχαν και ξύλινες εκδοχές. Ήταν ορθογώνιο ή τετράγωνο σε σχήμα, με ελαφρώς ανυψωμένη άκρη για να συγκρατεί τα παπούτσια. Μερικά ποδόμακτρα είχαν περίτεχνα σχέδια ή σκαλίσματα, προσδίδοντας μια διακοσμητική πινελιά στην είσοδο του σπιτιού.

Εκτός από την πρακτική του λειτουργία, το ποδόμακτρο απέκτησε και συμβολική σημασία.

Λειτουργούσε ως ένα είδος καλωσορίσματος στους επισκέπτες, προσκαλώντας τους να καθαρίσουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι και δείχνοντας σεβασμό προς το σπίτι και τους κατοίκους του.  Σε κάποιες κουλτούρες, υπήρχε η πεποίθηση ότι το ποδόμακτρο συμβόλιζε την κάθαρση. Πριν περάσουν το κατώφλι, οι άνθρωποι άφηναν πίσω τους τη βρωμιά του εξωτερικού κόσμου, συμβολίζοντας την απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Σήμερα, με την επικράτηση των ασφαλτοστρωμένων δρόμων και την ύπαρξη παπουτσοκαθαριστών στις εισόδους των σπιτιών, η χρήση του ποδόμακτρου έχει μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, σε πολλά σπίτια, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές ή σε παλιά κτίρια, τα ποδόμακτρα εξακολουθούν να υπάρχουν, χρησιμεύοντας ως μια υπενθύμιση μιας άλλης εποχής και των απλών χαρών της ζωής.

Το διακοσμητικό αυτό πλέον θεωρείται ρετρό αλλά κοσμεί ακόμη πολλά vintage ή νεοκλασικά σπίτια που έχουν ανακαινισθεί. Ήταν σε χρήση ακόμη και μέχρι τη δεκαετία του 1950. Πλέον τα περισσότερα είναι σκουριασμένα, να θυμίζουν μια άλλη, περασμένη εποχή.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Κλέαρχος Μαρουσάκης – Καιρός: «Ισχυρή θερμή εισβολή προ των πυλών»

Έτσι θα τα διώξεις μια και καλή: Ο Νο1 φυσικός τρόπος για να γλιτώσεις από τα κουνούπια και τους κινδύνους τους

Καιρός: «Ψήνεται» η Αττική – Ποιες είναι οι 5 περιοχές που μπαίνουν στο «μάτι» του καύσωνα

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ