Οι ψυχολόγοι «μίλησαν»: Γερνούν πρόωρα από το άγχος όσοι πληρώνουν ενοίκιο

οι-ψυχολόγοι-μίλησαν-γερνούν-πρόωρ-175761

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης BMJ, αποκαλύπτει ότι οι ενοικιαστές γερνούν γρηγορότερα από τους ιδιοκτήτες, τους άνεργους, ακόμη και τους πρώην καπνιστές.

Έρευνα: Γερνούν πρόωρα από το άγχος όσοι πληρώνουν ενοίκιο

Μάλιστα, το να πληρώνεις ενοίκιο είναι τόσο στρεσογόνο, που η επίδρασή του στη βιολογική ηλικία ήταν σχεδόν διπλάσια από την ανεργία, όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Ο ρυθμός βιολογικής γήρανσης ήταν, επίσης, 50% μεγαλύτερος από τον αντίκτυπο του να είσαι πρώην καπνιστής.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για εκείνους που χρωστούσαν ενοίκια ή ζούσαν σε περιοχές με αυξημένη περιβαλλοντική ρύπανση.

Η ομάδα προμηθεύτηκε τα δεδομένα της από τη Διαχρονική Μελέτη των Νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHLS) και τη Βρετανική Επιτροπή Οικιακής Έρευνας (BHPS). Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την κατάσταση στέγασης των συμμετεχόντων για μία δεκαετία.

Παρόλο που η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμπεράσματα δεν απέχουν πολύ από την ελληνική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τη διατροφή και τη στέγαση.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, τον περασμένο χρόνο, το κόστος στέγασης στη χώρα (ενοίκια, στεγαστικά δάνεια, πάγια έξοδα σπιτιού) αυξήθηκε κατά 36,1%, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο αγαθό και υπηρεσία.

Τι είναι η βιολογική γήρανση;

Η βιολογική ηλικία είναι η μονάδα μέτρησης των επιπέδων κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού. Με άλλα λόγια, δείχνει με πόση ταχύτητα τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματός μας χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα.

Αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη χρονολογική ηλικία – αυτή δηλαδή που αναγράφεται στην ταυτότητά μας.

Ένα άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι βιολογικά νεότερο ή γηραιότερο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά ή σε σχέση με την ηλικία που γιορτάζει στα γενέθλια του.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, η βιολογική γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Το στεγαστικό… άγχος μπορεί να μας αρρωστήσει

Μέσα από προηγούμενη έρευνα των Πανεπιστημίων του Έσεξ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής την ίδια καθηγήτρια, φάνηκε ότι οι Βρετανοί ενοικιαστές είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός βασικού βιολογικού δείκτη για την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή στρες στο σώμα.

Τα αυξημένα επίπεδα CRP αποτελούν ένδειξη για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια), αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά. Όσον αφορά την ψυχική υγεία, αμερικανικές έρευνες προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν πάνω από το 30% του μισθού τους για το ενοίκιο, τείνουν να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ