ΑΑΔΕ: 165.149 καταγγελίες για μαϊμού αποδείξεις – Μέχρι και 3000€ η επιβράβευση στους καταναλωτές

Πώς μπορούν οι πολίτες να επιβραβευτούν έως 3.000€ για καταγγελίες για μαϊμού αποδείξεις; Πληροφορίες από την ΑΑΔΕ.
ααδε-165-149-καταγγελίες-για-μαϊμού-αποδείξ-191518

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβευτούν με χρηματική αμοιβή έως 3.000€ μέσω της εφαρμογής «Appodixi» οι πολίτες που προχώρησαν σε καταγγελίες για μαϊμού αποδείξεις. Τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι ξεκινούν από 100€ και φτάνουν τις 3.000€ για επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες ελέγχθηκαν και αποδείχτηκε ότι ήταν ορθές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ, οι καταγγελίες ανέρχονται σε 165.149, εκ των οποίων 74.892 είναι επώνυμες και 90.257 είναι ανώνυμες. Όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, η αμοιβή θα καταβάλλεται με ειδική διαδικασία και μόνο εφόσον αποδειχτεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία, που κατήγγειλε ο καταναλωτής.

My appodixi: Έρχεται επιβράβευση μέχρι 3.000€ σε όσους κατήγγειλαν περιστατικά φοροδιαφυγής

Χρηματική αμοιβή θα λαμβάνουν όσοι μαρτύρησαν περιπτώσεις φοροδιαφυγή με πλαστές ή παραποιημένες αποδείξεις.

ΑΑΔΕ: Πώς γίνονταν οι καταγγελίες

Ειδικότερα, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επαγγελματία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

Οι καταγγελίες – πληροφορίες που υποβάλλονται στην πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενo και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.

Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

«Appodixi»: Αμοιβή για… επώνυμες καταγγελίες φοροδιαφυγής

Χρηματική αμοιβή έως 3000 ευρώ θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi. Το ποσό θα λαμβάνουν μόνο όσοι κάνουν επώνυμες καταγγελίες.

Ειδικότερα:

– Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100€, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000€.

– Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

– Η χρηματική επιβράβευση του παρόντος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

– Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».

– Για να διαπιστώσει τη φοροδιαφυγή ο καταναλωτής θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη μέσω της ειδική εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ και είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού την Τετάρτη – Τι να φορέσετε και τα 3 αξεσουάρ που θα χρειαστείτε

Μελισσόχορτο: Θεραπεύει ιλίγγους, χρόνιες καταρροές και ρευματισμούς

Ελένη Φουρέιρα: Η «κρυφή» καταγωγή, τα δύσκολα χρόνια, η μητρότητα και η νέα εμφάνιση στην Eurovision

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ