Πόσο θα πληγεί η Ελλάδα αν ο Πούτιν πατήσει το κουμπί των πυρηνικών;

πόσο-θα-πληγεί-η-ελλάδα-αν-ο-πούτιν-πατή-68018

O Χρήστος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαντά σε όλα τα σενάρια περί χρήσης πυρηνικών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν που είναι στο τραπέζι, όπου πιθανότητα παραμένει επίφοβη και για την Ελλάδα.

Τί προβλέπει ο Καθηγητής για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τα πυρηνικά και την Ελλάδα

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα κάνει ο Πούτιν. Αν γίνει κάποια χρήση πυρηνικών, θεωρώ πως θα γίνει με τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία, σαν τάξη μεγέθους, σκεφτείτε ότι είναι απλώς μικρότερα κατά 10-100 φορές από τη βόμβα της Χιροσίμα. Η βόμβα εκείνη κατέστρεψε μια πόλη, αυτά θα καταστρέψουν μια περιοχή με μέγεθος όσο ένα χωριό. Ο Πούτιν, αν πιεστεί περισσότερο, ίσως θα χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, πιθανώς σε κάποια ακατοίκητη τοποθεσία, ώστε να εκφοβίσει τους Ουκρανούς για να ανακόψει την προέλαση των Ουκρανικών δυνάμεων σε μια περιοχή. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι υπάρχει περίπτωση να ρίξουν κανένα πυρηνικό π.χ. στο Κίεβο ή σε άλλη πόλη. Ή τέλος πάντων, το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο.»

Το φοβάστε;

«Επίφοβη είναι η κλιμάκωση. Αν ανοίξει αυτή η πόρτα των πυρηνικών, δεν ξέρω αν και που θα κλείσει. Έτσι και αλλιώς πρόκειται για μια αποτρόπαια πράξη. Ο ίδιος ο πόλεμος είναι ένας παραλογισμός. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα γίνει αν κλιμακωθεί μια επίθεση με πυρηνικά, φτάνοντας μέχρι πυρηνικά όπλα σύντηξης. Τότε η καταστροφή θα περάσει τα σύνορα των χωρών και θα επεκταθεί σε πλανητική πλέον κλίμακα. Ρωσία και ΗΠΑ είχαν πάνω από 50 χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, μετά τις συμφωνίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων σήμερα έχουν ακόμη πάνω από 10 χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές. Υπεραρκετές για να ρημάξουν τον πλανήτη Γη».

Τί θα γίνει με την Ελλάδα αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

«Αν γίνει περιορισμένη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, οι συνέπειες δεν θα φτάσουν σε μας, δεδομένου ότι οι καταστροφές περιορίζονται σε περιοχή που δεν ξεπερνά το πολύ τις δεκάδες χιλιόμετρα. Μιλάμε όμως για περιορισμένη χρήση, για ένα, ή έστω μερικά τακτικά πυρηνικά το πολύ. Αναφορικά με τη ραδιενέργεια, η ποσότητα που απελευθερώνεται είναι εν γένει ανάλογη με την ισχύ του όπλου. Φανταστείτε πως η βόμβα της Χιροσίμα είχε εκρηκτική ισχύ 15 κιλοτόνων ΤΝΤ, ενώ ένα τυπικό τακτικό πυρηνικό όπλο έχει εκρηκτική ισχύ μικρότερη κατά περίπου 50 φορές. Βέβαια, ίσως θυμάστε παλιότερα μια συζήτηση για της λεγόμενες βόμβες νετρονίων. Αυτά είναι πυρηνικά όπλα με μειωμένη εκρηκτική ισχύ, αλλά με μεγάλη έκλυση ραδιενέργειας. Έτσι, δεν καταστρέφουν πολύ τις υποδομές, αλλά απειλούν ειδικά την έμβια ύλη. Σκοτώνουν δηλαδή την ζωή! Όπως σας είπα, δεν θέλω να σκέφτομαι το που μπορούν να φτάσουν τα πράγματα, αν κλιμακωθεί η κατάσταση με πυρηνικά».

Να φοβόμαστε ή όχι;

«Θα έλεγα να μην εφησυχάζουμε γιατί αν γίνει η πρώτη χρήση πυρηνικού όπλου, οσοδήποτε μικρού, δεν ξέρουμε πως θα κλιμακωθεί. Ας ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί τίποτα τέτοιο. Παραμένει φυσικά ο παραλογισμός του πολέμου, ακόμη και όταν γίνεται με συμβατικά όπλα. Και αυτά σκοτώνουν, και αυτά καταστρέφουν ζωές».

Ας ελπισουμε λοιπόν ο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ