Ο καθηγητής Κριμιζής μιλά για το ιστορικό πείραμα της Nasa

ο-καθηγητής-κριμιζής-μιλά-για-το-ιστορ-62419

Ιστορικο ήταν το πείραμα της NASA που χτύπησε τον αστεροειδή και το αναλύει ο διάσημος καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής.

Για το ιστορικό πείραμα της πρόσκρουσης διαστημικού σκάφους της NASA στον αστεροειδή «Δίμορφο» προκειμένου να αλλάξει την πορεία του, μίλησε ο διάσημος καθηγητής διαστημικής του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» Σταμάτης Κριμιζής.

Τί αλλάζει με το πείραμα της NASA σύμφωνα με τον καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή

Με το εν λόγω πείραμα οι επιστήμονες μετρούν πόσο ακριβώς μπορεί να αλλάξει με μια τέτοια κινητική επέμβαση η τροχιά ενός αστεροειδούς, ώστε να προστατευτεί η Γη από τυχόν κινδύνους στο μέλλον.

«Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα προσπαθεί να αλλάξει την τροχιά ενός ουράνιου σώματος» τόνισε ο κ. Κριμιζής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» και εξηγώντας πως ο μικρός αστεροειδής στον οποίο έγινε η δοκιμή, δεν αποτελούσε κανέναν κίνδυνο για τη Γη, αλλά υπάρχουν περίπου 30.000 αστεροειδείς που έρχονται κοντά στον πλανήτη μας και ανά πάσα στιγμή υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να μας χτυπήσει.

«Ήταν ένα προνόμιο που δεν είχαν οι δεινόσαυροι πριν 62 εκατ. χρόνια και είδαμε τι έγινε» δήλωσε ο κ. Κριμιζής.

Στα 21.960 χλμ την ώρα η ταχύτητα του DART όταν έπληξε τον αστεροειδή, λέει ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής για το πείραμα της NASA

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους DART, κράτησε περίπου 4,5 χρόνια. Έπληξε τον αστεροειδή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χιλιομέτρων με ταχύτητα 21.960 χλμ την ώρα.

Το διαστημόπλοιο ήταν εξοπλισμένο με αρκετές νέες τεχνολογίες μεταξύ των οποίων μια ιονική μηχανή που χρησιμοποιούσε το αέριο Ξένον. Ο κ. Κριμιζής εξήγησε ότι η εν λόγω μηχανή μπορεί και αυξάνει την ταχύτητα του διαστημόπλοιου καθώς είναι εν πλω.

Σε λίγες ημέρες οι πρώτες φωτογραφίες της σύγκρουσης

Σύμφωνα με τον καθηγητή, λίγες ημέρες πριν το διαστημόπλοιο, εκτοξεύθηκε μικροδορυφόρος που κατασκευάστηκε από την Ιταλική Εταιρία Διαστήματος η οποία φωτογράφισε τη σύγκρουση του σκάφους με το διαστημόπλοιο.

Οι φωτογραφίες αυτές αναμένεται να φτάσουν στον πλανήτη Γη σε λίγες ημέρες.

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι αστεροειδείς;

Ο κ. Κριμιζής εξήγησε ότι η επικινδυνότητα ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τη Γη εξαρτάται από το μέγεθός του και πως το όριο έχει οριστεί στα 140 μέτρα.

«Εάν είναι 140 μέτρα, μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη, ας πούμε το λεκανοπέδιο Αττικής ή το Λονδίνο», τόνισε και πρόσθεσε πως το κρίσιμο είναι να γνωρίζουν οι επιστήμονες αρκετά χρόνια πριν τον κίνδυνο προκειμένου να μπορέσουν να του αλλάξουν τροχιά.

Με αγωνία θα περιμένουμε να δούμε εικόνες και βίντεο από αυτό το ιστορικό πείραμα της NASA.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ