ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Νικολά Σαρκοζί: Οριστική καταδίκη για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας – Οι κατηγορίες και η ποινή που θα εκτίσει

Παναγιώτα Πατακιά
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 2λ. 20δ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καταδικάσθηκε σήμερα, Τετάρτη 17/5 στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καταδικάσθηκε οριστικά

Επίσης, ο ιστορικός δικηγόρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάσθηκαν στις ίδιες ποινές.

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Νικολά Σαρκοζί: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι για έναν χρόνο

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το 2021, είχε κρίνει ένοχο τον κ. Σαρκοζί για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα και για διαπραγμάτευση επιρροής με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με έρευνα για τα οικονομικά της εκστρατείας του το 2007.

Η καταδίκη του σηματοδότησε μια εκπληκτική πτώση από την κορυφή για έναν πρώην πρόεδρο που κάποτε είχε κατακτήσει τον κόσμο, ενώ πρόκειται για μία από τις πολλές νομικές μάχες που δίνει ο πρώην πρόεδρος την τελευταία δεκαετία.

Ο 68χρονος Σαρκοζί, που υπηρέτησε για μία θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας, από το 2007 έως το 2012, αρνείται συνεχώς οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η συνήγορός του, Ζακλίν Λαφρόν, δήλωσε την Τετάρτη πως η απόφαση είναι μοναδικά και ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, θα το πάμε μέχρι τέλους».

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ