Ερευνητές από την Κίνα δημιούργησαν την πρώτη κλωνοποιημένη λύκαινα μετά την Ντόλι το πρόβατο

Αυτή είναι η Μάγια, η πρώτη κλωνοποιημένη λύκαινα που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πεκίνο της Κίνας μετά την Ντόλι το πρόβατο!
ερευνητές-από-την-κίνα-δημιούργησαν-τ-60510

Αυτή είναι η Μάγια, η πρώτη κλωνοποιημένη λύκαινα που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πεκίνο της Κίνας. Μετά το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, λοιπόν, την Ντόλι, ο κόσμος υποδέχεται και τον πρώτο κλωνοποιημένο αρκτικό λύκο – και συγκεκριμένα λύκαινα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το ERTNEWS.gr, η κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας χρησιμοποίησε κι εδώ την ίδια μέθοδο Ντολς που είχε χρησιμοποιηθεί για την Ντόλι το 1996.

Από το πρόβατο-Ντόλι στην κλωνοποιημένη λύκαινα-Μάγια

Η Ντόλι κλωνοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας μεταφοράς πυρήνα από ζωντανά ενήλικα κύτταρα, από τους Ίαν Γουΐλμουτ, Κιθ Κάμπελ και τους συναδέλφους τους στο ινστιτούτο Ρόσλιν, κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Η Ντόλι δηµιουργήθηκε από κύτταρο που ελήφθη από θηλαστικό αδένα. Το υπόλοιπο δείγµα ιστού καταψύχθηκε µε σκοπό να χρησιµοποιηθεί αργότερα, όπως κι έγινε.

Ήταν η πρώτη επιτυχηµένη απόπειρα κλωνοποίησης θηλαστικού από ενήλικο κύτταρο στο Ινστιτούτο Ρόσλινκοντά στο Εδιµβούργο και όπως ήταν φυσικό έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης. Η περίπτωση της Ντόλι χαρακτηρίστηκε ως επιστηµονικό θαύµα, αν και αρκετοί επιστήµονες άσκησαν έντονη κριτική στην τεχνική λόγω των πολλών αποβολών – κατά την πρώτη κλωνοποίηση χρησιµοποιήθηκαν 277 ωάρια, εκ των οποίων επέζησε µόνο ένα, η Ντόλι. Ακόµη, όμως, και στις περιπτώσεις που τα ζώα γεννιούνταν, παρουσίαζαν σοβαρά προβλήµατα υγείας ή πέθαιναν πρόωρα.

Στην περίπτωση της Μάγιας, το ρόλο της “παρένθετης” μητέρας έπαιξε ένας σκύλος, ράτσας Μπιγκλ.

Αυτή είναι η πρώτη κλωνοποιημένη λύκαινα

κλωνοποιημένη λύκαινα

Η κλωνοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση απειλούμενων και σπάνιων ειδών

Ο Χι Τζένγμινγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Εργαστηρίου της Κίνας για τα Ζώα, δήλωσε:

«Τα κύτταρα του λύκου τοποθετήθηκαν στα ωοκύτταρα του σκύλου και αναπαρήχθησαν με τη διαδικασία της κλωνοποίησης Ο νεογέννητος κλωνοποιημένος λύκος έχει το ίδιο γονιδίωμα με τον αυθεντικό λύκο, αλλά ο κλωνοποιημένος λύκος δεν έχει ζήσει με άλλους λύκους παρά μόνο με σκύλους”.

Ο κλώνος που δημιουργήθηκε πρόκειται να ζήσει μακριά από την αγέλη του είδους του, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες η κλωνοποίηση του αρκτικού λύκου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα για την προστασία απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

Με πληροφορίες και screenshot από ertnews.gr

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ