Είναι επισημο: Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε οτι πήραν πίσω τη Λίμαν

είναι-επισημο-ουκρανία-ο-ζελένσκι-ανα-65157

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως πήραν πίσω τη Λίμαν στην Ουκρανία.

Και επίσης ανακοίνωσε πως η πόλη Λίμαν στο Ντόνετσκ έχει πλέον ανακαταληφθεί από τις δυνάμεις της Ουκρανίας, μια μέρα αφού η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει τον στρατό της από εκεί.

Πώς πήραν πίσω τη Λίμαν από τους Ρώσους σύμφωνα με τον Ζελένσκι

Στην ανακατάληψη της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, προχώρησαν το Σάββατο (1/10) τα ουκρανικά στρατεύματα σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η ουκρανική κυριαρχία σε αυτή την στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους πόλη, αποτελεί μια οδυνηρή ήττα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με αρκετούς συμμάχους του να δυσανασχετούν και να εξορφίζονται με τις επιτυχίες της Ουκρανίας.

Ζελένσκι: Πότε πήραν πίσω τη Λίμαν της Ουκρανίας από τους Ρώσους

Η ανακατάληψη της πόλης χθες, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα αφού ο Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση σχεδόν του ενός πέμπτου της Ουκρανίας -περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η Λιμάν- και έθεσε τις περιφέρειες αυτές κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Ρωσίας. Το Κίεβο και η Δύση καταδίκασαν τη σχετική τελετή ως φάρσα.

Ουκρανοί στρατιώτες ανακοίνωσαν την κατάληψη με βίντεο μαγνητοσκοπημένο έξω από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης στο κέντρο της Λιμάν και αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αγαπητοί Ουκρανοί – σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας… απελευθέρωσαν και ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Λιμάν, στην περιφέρεια Ντονέτσκ», λέει ένας από τους στρατιώτες.

Η Λιμάν είχε καταληφθεί το Μάιο από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούσαν την πόλη αυτή ως κόμβο επιμελητείας και μεταφορών για τις επιχειρήσεις τους στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Η ανακατάληψη της είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης μετά την έναρξη της αντεπίθεσης-αστραπή τον περασμένο μήνα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ταχύτερες επιτυχίες στο Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, μεγάλο τμήμα των οποίων βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. «Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των ουκρανικών σημαιών αυξήθηκε στο Ντονμπάς. Σε μια εβδομάδα θα έχουμε και άλλες ακόμη», τόνισε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Απειλές για πυρηνικά

Οι επιτυχίες της Ουκρανίας έχουν εξοργίσει συμμάχους του Πούτιν όπως ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της νότιας ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας.

«Κατά την προσωπική μου γνώμη, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι και να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στις μεθοριακές περιοχές και να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος», έγραψε ο Καντίροφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πριν από την ομιλία του Ζελένσκι.

Άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν δηλώσει πως η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, όμως η δήλωση του Καντίροφ ήταν η πιο κατηγορηματική μέχρι τώρα.

Η Ουκρανία λέει πως η κατάληψη της Λιμάν θα της επιτρέψει να προωθηθεί στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, την πλήρη κατάληψη της οποίας ανακοίνωσε η Μόσχα στις αρχές Ιουλίου.

Η εμφάνιση Ζελένσκι

Παρά τις απειλές του συμμάχου του Πούτιν, του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ο Ζελένσι αναφέρθηκε στη Λιμάν λέγοντας «ευχαριστώ» στους στρατιωτικούς του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η πόλη Λιμάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «εκκαθαρίστηκε πλήρως» από τις ρωσικές δυνάμεις σήμερα, μία ημέρα αφού η Μόσχα αποφάσισε να αποσύρει τον στρατό της από το προπύργιό της αυτό στην επαρχία Ντονέτσκ.

«Από τις 12:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) η Λιμάν είναι εντελώς καθαρή. Ευχαριστώ τους στρατιωτικούς μας», τόνισε ο Ζελένσκι σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ