Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΡΕΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Καιρός: Ολική μεταβολή του σκηνικού την επόμενη εβδομάδα – Πότε έρχεται το τέλος του καύσωνα
Μήπως ξυπνάτε κάθε βράδυ ίδια ώρα; Τι προβλήματα υγείας μπορεί να «κρύβονται» πίσω από αυτό
Καθημερινά πλένουμε στο νεροχύτη τα πιάτα και τα ποτήρια μας! Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως τόσο ο νεροχύτης όσο και το σφουγγαράκι των πιάτων είναι εστία μικροβίων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν επιστημονικές έρευνες, το σφουγγάρι για τα πιάτα είναι μία από τις κρυφές πηγές μόλυνσης. Ειδικότερα, από την επιφάνειά του περνούν περισσότερα από 10.000.000 βακτήρια. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, οι νοικοκυρές, θα πρέπει να το αντικαθιστούν συχνά. Από εκεί και πέρα, αυτό που επίσης μπορούν να κάνουν, οι νοικοκυρές, είναι να το απολυμαίνουν, μέσω εύκολου και γρήγορου τρόπου.
Αυτό που θα πρέπει να κάνετε, είναι να ξεπλύνετε καλά το σφουγγάρι σας, με κρύο νερό, κάνοντας χρήση απορρυπαντικού πιάτων.
– Αφού πρώτα στραγγίξετε, το σφουγγάρι σας, μπορείτε να το βάλετε σε ένα μπολ με κρύο νερό.
– Τοποθετήστε το συγκεκριμένο μπολ στο φούρο από τα μικροκύματα και να το ζεστάνετε σε υψηλή θερμοκρασία για δύο, με τρία λεπτά.
– Έτσι, το σφουγγάρι θα απαλλαγεί από τα μικρόβια.
– Έπειτα, πρέπει να βγάλετε, το σφουγγάρι, από το φούρνο μικροκυμάτων και να το αφήσετε να κρυώσει.
– Με αυτό τον τρόπο, το σφουγγάρι θα καθαριστεί και σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών λεπτών, θα είναι έτοιμο για νέα χρήση, όντας απόλυτα ασφαλές.
Το σφουγγάρι κουζίνας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, όμως αν δεν πετιέται αρκετά συχνά μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, εξαιτίας του ιδανικού περιβάλλοντος που δημιουργεί για βακτήρια και μικροοργανισμούς.
Η συχνότητα της αλλαγής των σφουγγαριών μπορεί να αποτελεί πεδίο διχογνωμίας μεταξύ φίλων και οικογένειας, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν για το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα.
Μελέτη του 2017 για τα χρησιμοποιημένα σφουγγάρια κουζίνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports και είναι ανάμεσα στις πιο εκτενής του είδους της, αναφέρει ότι «τα σφουγγάρια κουζίνας, λόγω της πορώδους φύσης τους και της ικανότητάς τους να απορροφούν νερό, αποτελούν ιδανικούς χώρους για μικροοργανισμούς».
Η μελέτη αυτή εντόπισε 362 διαφορετικά είδη βακτηρίων στα σφουγγάρια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα σφουγγάρια κουζίνας φιλοξενούν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα», ενώ τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι τα σφουγγάρια που απολυμαίνονται τακτικά δεν περιέχουν λιγότερα βακτήρια από τα μη καθαρισμένα!
Καθαρισμός ρολών χωρίς κόπο: Γρήγορος οδηγός για λαμπερά και υγιεινά αποτελέσματα
Καθαρισμός ρολών χωρίς κόπο: Γρήγορος οδηγός για λαμπερά και υγιεινά αποτελέσματα
Ως εκ τούτου, η μελέτη πρότεινε «την τακτική (και οικονομικά προσιτή) αντικατάσταση των σφουγγαριών κουζίνας, για παράδειγμα, σε εβδομαδιαία βάση».
Συμφωνία στους ειδικούς για τη συχνότητα ανανέωσης
Οι περισσότεροι μάλλον δεν αλλάζουμε και τόσο συχνά το σφουγγάρι της κουζίνας, όμως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η αντικατάστασή τους πρέπει να γίνεται με υψηλότερη συχνότητα από αυτή που υιοθετεί η πλειοψηφία των ανθρώπων.
Ο Δρ Jae-Hyuk Yu, καθηγητής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι «πρέπει να τα αντικαθιστάτε κάθε μία με δύο εβδομάδες».
Ο Ramon Shaban, πρόεδρος της κλινικής πρόληψης λοιμώξεων και ελέγχου ασθενειών στο Westmead Hospital και στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε στο ABC News: «Οι ειδικοί συνιστούν να τα πετάμε κάθε μία έως δύο εβδομάδες».
Πώς διατηρούμε καθαρά τα σφουγγάρια μεταξύ των χρήσεων
Επομένως, αν τα σφουγγάρια πιάτων έχουν διάρκεια ζωής μόνο έως δύο εβδομάδες, λόγω της εξάπλωσης βακτηρίων, πώς μπορούμε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο καθαρά από βακτήρια μεταξύ των χρήσεων;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και μία χρήση του σφουγγαριού πιάτων μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Και αν νομίζετε ότι ένα πανί είναι καλύτερο από ένα σφουγγάρι στην απομάκρυνση των μικροοργανισμών, ξανασκεφτείτε το. Μπορούν να είναι εξίσου γεμάτα μικρόβια.
Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα σφουγγάρια κουζίνας μπορούν να φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας, συμπεριλαμβανομένων των E. coli και σαλμονέλας. Ακόμα και το περιοδικό Time δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Το σφουγγάρι σας μπορεί να είναι πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας σας».
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος των βακτηρίων.
«Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι κουζίνας περισσότερες από μία φορές, φροντίστε να το ξεπλύνετε καλά και να το κρεμάσετε για να στεγνώσει», συμβουλεύει ο καθηγητής Shaban.
Ο καθηγητής προτείνει αυτή τη μέθοδο επειδή τα επιβλαβή μικρόβια λατρεύουν τα υγρά περιβάλλοντα. Τα σφουγγάρια παραμένουν υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκρατούν μικροσκοπικά κομμάτια τροφής, προσφέροντας στα βακτήρια ένα «ξενοδοχείο» γεμάτο νερό, θρεπτικά συστατικά και μια άνετη θερμοκρασία για να αναπτυχθούν.
Γι’ αυτό, ξεπλύνετε καλά τα σφουγγάρια και τα πανιά σας μετά τη χρήση, για να αφαιρέσετε τυχόν ορατά υπολείμματα τροφής, και στη συνέχεια κρεμάστε τα για να στεγνώσουν. Τα ράφια και οι θήκες νεροχύτη με οπές αποστράγγισης είναι ιδανικά για αυτό το σκοπό.
Δεν σκοτώνει αρκετά βακτήρια το ξέπλυμα των σφουγγαριών
Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να βοηθήσουν λίγο, αν και η μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports ανέφερε ότι ο καθαρισμός των σφουγγαριών μετά τη χρήση τους είναι ως επί το πλείστον χάσιμο χρόνου, καθώς «καμία μέθοδος από μόνη της δεν φάνηκε να μπορεί να επιτύχει μείωση των βακτηρίων κατά περισσότερο από 60%».
Μερικοί μικροβιολόγοι της Υπηρεσίας Γεωργικών Ερευνών των ΗΠΑ δοκίμασαν διάφορες μεθόδους για την εξάλειψη των βακτηρίων και των μυκήτων από τα χρησιμοποιημένα σφουγγάρια και διαπίστωσαν ότι ο φούρνος μικροκυμάτων και το πλυντήριο πιάτων ήταν τα πιο αποτελεσματικά, πιθανότατα λόγω της θερμότητας που χρησιμοποιούν.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 37-87% των βακτηρίων εξοντώθηκε σε σφουγγάρια που εμποτίστηκαν με διάλυμα χλωρίνης, 10% με χυμό λεμονιού ή απιονισμένο νερό, αλλά το 63% των μυκήτων κατάφερε να επιβιώσει σε αυτά τα σφουγγάρια.
Είναι βρώμικο και το πλυντήριο πιάτων;
Αν καθαρίζετε το πλυντήριο πιάτων σας αρκετά τακτικά, και αφαιρείται και τα υπολείμματα τροφίμων από το σημείο αποστράγγισης, τότε πιθανότατα δεν έχετε μεγάλο πρόβλημα.
Αν δεν το κάνετε, τότε τα υπολείμματα τροφίμων, το λίπος και τα μέταλλα μπορούν να συσσωρευτούν, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, ειδικά σε σημεία όπως τα ελαστικά στεγανοποιητικά που συχνά διαφεύγουν της προσοχής κατά τον καθαρισμό της συσκευής.
Μία λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων με ξύδι και ζεστό νερό, μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση της συσκευής σας και να την προστατεύσει από την υπερβολική βρωμιά.
Κάθε πόσο πρέπει τελικά να πετάμε το σφουγγάρι της κουζίνας
Με λίγα λόγια, το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να φαίνεται αρκετά ακίνδυνο όταν βρίσκεται δίπλα στο νεροχύτη, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβει ένα μυστικό «πάρτι» γεμάτο μικρόβια.
Επομένως, είναι ορθό να καθαρίζετε τακτικά τα σφουγγάρια σας και να ακολουθείτε τις συμβουλές των ειδικών – να τα αντικαθιστάτε κάθε 1-2 εβδομάδες ή και νωρίτερα αν αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα ή να μοιάζουν σαν να έχουν αποκτήσει αποικία μικροοργανισμών.