ΠΙΣΤΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα και η προσευχή του Κυρίου στην Γεσθημανή

News Room
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 32δ.

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και μνημονεύουμε τέσσερα σημαντικά γεγονότα.

Μεγάλη Πέμπτη: Τι μνημονεύουμε σήμερα

-τον Ιερό Νιπτήρα,

-το Μυστικό Δείπνο,

-την προσευχή του Κυρίου στη Γεσθημανή και

-την προδοσία του Ιούδα

«Ὁ δὲ παραδιδοὺς αὐτὸν ἔδωκεν αὐτοῖς σημεῖον λέγων· ὃν ἂν φιλήσω, αὐτός ἐστι· κρατήσατε αὐτόν. καὶ εὐθέως προσελθὼν τῷ Ἰησοῦ εἶπε· χαῖρε, ῥαββί, καὶ κατεφίλησεν αὐτόν(:εκείνος μάλιστα που τον παρέδωσε, είχε δώσει σ’ αυτούς συνθηματικό λέγοντας: ‘’Εκείνον που θα φιλήσω, αυτός είναι˙ πιάστε τον προσέχοντας καλά μη σας φύγει’’. Και αμέσως πλησίασε τον Ιησού και του είπε: ‘’Χαίρε, διδάσκαλε’’. Και τον φίλησε με προσποιητή εγκαρδιότητα)»[Ματθ.26,48].

Μεγάλη Πέμπτη: Ο εσπερινός σήμερα

Στον εσπερινό της Μεγάλης Πέμπτης ακούμε για τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Στις εκκλησίες διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, μέσω των οποίων περιγράφονται τα Άγια Πάθη. Μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο βγαίνει ο Εσταυρωμένος.

Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, λοιπόν. η Εκκλησία θα μάς συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Ο Ιησούς ανεβαίνει στον Σταυρό για να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα ν’ ανέβουμε στον ουρανό.

Το φοβερό όργανο της θανατικής καταδίκης, από τη στιγμή που πορφυρώνεται από το άχραντο αίμα του Θεανθρώπου, γίνεται για εμάς τους Χριστιανούς λάβαρο νίκης, προμήνυμα αιώνιας ζωής, το κλειδί του Παραδείσου.

Ο άνθρωπος ειρηνεύει με τον Θεό και ανακαλύπτει και πάλι την γεμάτη αγάπη και στοργή αγκαλιά του Θεού – Πατέρα.

O Μητροπολίτης Δημητριάδος για την Μεγάλη Πέμπτη
Παρακολουθήστε ένα ακόμη σύντομο βίντεο που ετοίμασε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, για την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη.

“Αγία και Μεγάλη Πέμπτη. Και μία παλιά παράδοση θέλει τους Έλληνες Ορθοδόξους σήμερα στους ναούς να κοινωνούν. Αλλά πολλές φορές, για το έθιμο, για το καλό. Όχι. Η Θεία Κοινωνία δεν είναι έθιμο ούτε για το καλό. Είναι συμμετοχή στο Μυστήριο της Ευχαριστίας που στο Μυστικό Δείπνο ο Χριστός παρέδωσε στους Μαθητές Του. Κι από τότε μέχρι και σήμερα, μετά το Άγιο Πνεύμα της Πεντηκοστής τελείται στους ναούς αυτή η Ευχαριστία για να κοινωνήσουμε το αναστημένο σώμα του Χριστού και να του πούμε: -Κύριε, σ’αγαπάμε και θέλουμε να είμαστε ένα μαζί Σου και ένα μεταξύ μας. Το Μυστήριο της Ευχαριστίας είναι η συμμετοχή μας στην αληθινή ζωή της Εκκλησίας και Δόξα τω Θεώ είναι πολλοί οι πιστοί που με συνείδηση κοινωνούν και τη Μεγάλη Πέμπτη και θα κοινωνήσουν και την Κυριακή του Πάσχα και σε κάθε Θεία Λειτουργία. Είναι η πρόσκληση στη Ζωή. Το Μυστήριο της Ευχαριστίας.”

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Meteo: «Ο πιο θερμός Απρίλιος τα τελευταία 15 χρόνια»

Τομ Χανκς – Ρίτα Γουίλσον: Γιορτάζουν 36 χρόνια γάμου

Σίσσυ Χρηστίδου: «Ζω λίγο διπλή ζωή, αυτό που το ζουν όλες οι χωρισμένες μανάδες»

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ