Συνταγές για κλασικές ζύμες: Τα πάντα για την σφολιάτα, κουρού, φύλλο κρούστας και το μυστικό για άλλες 3 ζύμες

συνταγές-για-κλασικές-ζύμες-τα-πάντα-γ-180008

Τις συνταγές για κλασικές ζύμες είναι καλό να τις ξέρουν όσοι ασχολούνται με την μαγειρική και θέλουν να φτιάχνουν νόστιμες λιχουδιές. Όχι μόνο θα σας λύσουν τα χέρια για όποτε θέλετε γρήγορα και νόστιμα σνακ αλλά θα πείτε και αντίο στις έτοιμες του σούπερμαρκετ αφού σαν την σπιτική ζύμη δεν έχει. Πάμε να ανακαλύψουμε τις βασικές συνταγές για τις κλασικές ζύμες.

Συνταγή για ζύμη σφολιάτα (κλασική εκδοχή)

Υλικά

400 γρ. αλεύρι

7,5 γρ. ψιλό αλάτι

250 ml παγωμένο νερό

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

400 γρ. βούτυρο πολύ καλής ποιότητας

Εκτέλεση

Δουλεύετε το βούτυρο με μια σπάτουλα και το πλάθετε σε σχήμα ορθογώνιο (8 x 12 x 1,5 εκ) το αλευρώνετε και το τυλίγετε σε μια λαδόκολλα. Το αφήνετε να παγώσει στο ψυγείο. Κοσκινίζετε το αλεύρι και σχηματίζετε στο κέντρο του ένα λακκάκι όπου προσθέτετε το αλάτι και το λεμόνι και στη συνέχεια αρχίζετε να προσθέτετε λίγο λίγο το νερό. Δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακιά ώστε να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Τη ζυμώνετε για 20 λεπτά και τη χτυπάτε πότε πότε στον πάγκο εργασίας για να γίνει ελαστικότερη. Βρέχετε τα δάχτυλα σας με κρύο νερό και τη ραντίζετε για να μη γίνει σφιχτή και στεγνή.

Μόλις τη νιώσετε να γίνεται λεία, την απλώνετε σε καθαρή πετσέτα και την ανοίγετε με τον πλάστη σε τετράγωνο. Βάζετε στο κέντρο του το βούτυρο, σηκώνετε τις άκρες του, τις διπλώνετε πάνω από το βούτυρο και τις κολλάτε ώστε να το κλείσετε μέσα. Την τυλίγετε σε λαδόκολλα και την αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Κατόπιν, ανοίγετε και πάλι τη ζύμη με τον πλάστη πάνω στην αλευρωμένη πετσέτα, δημιουργώντας και πάλι ένα ορθογώνιο φύλλο, το οποίο διπλώνετε στα τρία. Το αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ανοίγματος- διπλώματος- παραμονής στο ψυγείο, για άλλες 4 φορές. Μετά τον 6ο «γύρο», βάζετε τη ζύμη για άλλα 20 λεπτά στο ψυγείο. Τότε είναι έτοιμη για χρήση.

Η συνταγή για ζύμη κουρού

Υλικά

1 κούπα γάλα

1 κούπα καλαμποκέλαιο

1 πλάκα μαργαρίνη

1 αυγό

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το γάλα, το καλαμποκέλαιο, την μαργαρίνη (προσοχή όχι λιωμένη αλλά μαλακωμένη σε ζεστό μέρος από πριν ή σε φούρνο μικροκυμάτων),το αυγό και το αλάτι.

Στην συνέχειά προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κοσκινισμένο όσο χρειαστεί για να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας (θα πρέπει να ρίχνουμε λίγο λίγο κάθε φορά και να ζυμώνουμε για να απορροφά όλο το αλεύρι πριν ρίξουμε κι άλλο).

Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από χέρια μας και θα πρέπει να μας βγει μαλακή.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όλα τα υλικά μας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!!!

Η συνταγή για ζύμη για φύλλο κρούστας

Υλικά

Για 2-4 άτομα

1/2 κιλού αλεύρια για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές λάδι

1 κουταλιά ξίδι

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

2 κουταλάκια αλάτι

1 κούπα χλιαρό νερό

Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση. Βάζουμε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν, το αλάτι και το νερό. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειασθεί για να γίνει λεία και απαλή.

Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που θα χρειαστούμε.

Τα βάζουμε σε ταψάκι αλευρωμένο και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν 1 – 2 ώρες.

Με μια λεπτή μακριά βέργα, ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλο, πάνω σε επιφάνεια που έχουμε βάλει νισεστέ, αλευρώνοντας συχνά να μην κολλάει η βέργα.

Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα με νισεστέ και δεν έχουμε το φόβο μη κάνουν τρύπες όπως θα συνέβαινε με το αλεύρι.

Συνταγή για το φύλλο χωριάτικο για πίτες

Υλικά

450 γρ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)

300 γρ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις

1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο

2 κ. σ. ξύδι

1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό

1½ κ. γλ. αλάτι

ελαιόλαδο για τα φύλλα

αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος.

Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).

Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄.

Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.

Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.

Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες

Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο, για οποιαδήποτε πίτα μας αρέσει.

Συνταγή για την ζύµη για πίτσα

Υλικά

500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)

350 ml χλιαρό νερό

1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά

1 πρέζα ζάχαρη

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1½ κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά

Εκτέλεση

Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.

Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Συνταγή για ζύμη γιαουρτιού για τυροπιτακια-λουκανοπιτακια

Υλικά

500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα με 2% λιπαρά)

250 γραμμ. βιτάμ

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ, με το ειδικό εξάρτημα που λέγεται γάντζος, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ (χρησιμοποίησα ένα φλιτζάνι με διάμετρο περίπου 8 εκ.), κόβουμε στρογγυλά δισκάκια ζύμης.

Για περισσότερα για Κουζίνα εδώ:

Το μυστικό κρύβεται στο κουρκούτι: Τα πιο λαχταριστά τηγανιτά κολοκυθάκια, τραγανά απέξω και αφρός από μέσα

Τιραμισού του ενός λεπτού: Η γρήγορη συντάγη για όταν δεν υπάρχει χρόνος – Πεντανόστιμο και δροσιστικό

Δροσερό cheesecake: Μια γρήγορη συνταγή ακόμα και για αρχάριους, για αφράτη κρέμα και τραγανή μπισκοτένια βάση

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ