ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Λαζαράκια: Μια εύκολη συνταγή για τα γλυκά ψωμάκια και το έθιμο που θέλουμε να κρατήσουμε

Αλεξάνδρα Πατακιά
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 46δ.

Τα λαζαράκια είναι μικρά, γλυκά ψωμάκια που φτιάχνονται στην Ελλάδα το Σάββατο του Λαζάρου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν το Πάσχα. Έχουν σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, συμβολίζοντας την ανάσταση του Λαζάρου από τους νεκρούς, όπως αφηγείται η Βίβλος.

Λαζαράκια: Το πασχαλινό έθιμο

Παραδοσιακά, τα λαζαράκια είναι νηστίσιμα, φτιαγμένα με ζύμη που φουσκώνει με μαγιά και αρωματίζεται με υλικά όπως γλυκάνισο ή μαστίχα. Σχηματίζονται με το χέρι σε μικρά οβάλ με βαθουλώματα για μάτια και κάποιες φορές με σταυρό στο στήθος. Συχνά χρησιμοποιούνται γαρύφαλλα για τα μάτια. Ψήνονται μέχρι να ροδίσουν.

Απολαμβάνονται ως γλυκό σνακ το Σάββατο του Λαζάρου και μερικές φορές την Κυριακή του Πάσχα.

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις», έλεγαν παλιά και λένε ακόμα στα ελληνικά χωριά μας.

Σύμφωνα με την παράδοση ο αναστημένος φίλος του Χριστού, ο Λάζαρος, είχε πει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…».

Τα «Λαζαρούδια», όπως λέγονται σε κάποια μέρη, τα γέμιζαν οι νοικοκυρές με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα έδιναν ζεστά στα παιδιά, που τρελαίνονταν με τη γεύση και τη μυρωδιά τους.

Η συνταγή για τα λαζαράκια:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ζυμώνουμε με το γάντζο, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα λείο ζυμάρι.

Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Για τη γέμιση:

Σε ένα μπολ, αδειάζουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, κόβουμε σε κομμάτια των 50 γρ και τα σχηματίζουμε σε μπαλάκια. Από το κάθε μπαλάκι χωρίζουμε τα 40 γρ. για το σώμα και τα 10 γρ. για τα χεράκια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τα 40 γρ. σε οβάλ σχήμα διαμέτρου 15 εκ., με ένα πλάστη. Απλώνουμε 2 κ.γ. από τη γέμιση στην επιφάνεια της ζύμης και κλείνουμε καλά.

Με την υπόλοιπη ζύμη (τα 10 γρ.) φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.

Τοποθετούμε από 2 γαρύφαλλα για τα μάτια και μεταφέρουμε το λαζαράκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.

Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.

Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.



Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πάσχα στο χωριό από 10 ευρώ

Βασιλιάς Κάρολος: «Είναι πραγματικά πολύ άρρωστος» – Τα σχέδια της κηδείας του

Αργυρώ Καλλιάφα: Έτσι είναι σήμερα η εγγονή της Τασσώς Καββαδία

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ