DIY ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Σκουριά στο μάρμαρο: Μην ιδρώνεις στο τρίψιμο, υπάρχει λύση να το καθαρίσεις

Παναγιώτα Πατακιά
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 25δ.

Η σκουριά στο μάρμαρο είναι ένα σύνηθες, ενοχλητικό και αντιαισθητικό πρόβλημα που έρχεται στο προσκήνιο αυτούς τους μήνες που «φτιάχνει» ο καιρός και ξεκινούν οι εργασίες σε μπαλκόνια και αυλές. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την αφαιρέσετε με ασφάλεια και αποτελεσματικά.

Πώς να καθαρίσετε τη σκουριά από το μάρμαρο της αυλής σας

Πριν ξεκινήσετε, φορέστε γάντια και γυαλιά ασφαλείας για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από χημικά και αιχμηρά αντικείμενα. Καλύψτε τυχόν φυτά γύρω από την περιοχή που θα καθαρίσετε με πλαστικό ή χαρτί για να τα προστατεύσετε από πιτσιλιές. Δοκιμάστε οποιαδήποτε μέθοδο καθαρισμού σε μια μικρή, μη εμφανή περιοχή του μαρμάρου πριν την εφαρμόσετε σε ολόκληρη την επιφάνεια.

Τρόποι καθαρισμού για την σκουριά σε μαρμάρινη επιφάνεια:

Λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα: Ανακατέψτε ίση ποσότητα από λευκό ξύδι και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε το διάλυμα στη σκουριά και προσθέστε 1-2 κουταλιές μαγειρική σόδα ανάλογα την επιφάνεια που πάσχει. Ψεκάστε ξανά και αφήστε το να δράσει για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψτε απαλά με μια μαλακή βούρτσα και ξεπλύνετε με νερό.

 

Χυμός λεμονιού: Εφαρμόστε απευθείας χυμό λεμονιού στη σκουριά με ένα πανί. Αφήστε το να δράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό.

Οξυζενέ: Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε οξυζενέ που αν το αφήσετε με ένα εμποτισμένο χαρτί πάνω στην σκουριά για 4-8 ώρες πιθανότατα η σκουριά θα εξαφανιστεί.

Εμπορικό καθαριστικό σκουριάς: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του καθαριστικού.

Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα σκληρά χημικά καθώς αυτά μπορούν να βλάψουν το μάρμαρο. Επίσης, να θυμάστε να μην τρίβετε με δύναμη τη σκουριά, καθώς αυτό μπορεί να χαράξει το μάρμαρο.

Εάν η σκουριά είναι επίμονη, μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία καθαρισμού ή να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Αφού τελειώσετε και για να μην ταλαιπωρηθείτε ξανά την επόμενη χρονιά, φροντίστε να σφραγίσετε το μάρμαρο της αυλής σας με ένα ειδικό σφραγιστικό για να το προστατεύσετε από λεκέδες και σκουριά. Να καθαρίζετε το μάρμαρο τακτικά με ένα ήπιο καθαριστικό και να αφαιρείτε αμέσως τυχόν λεκέδες από σκουριά για να αποτρέψετε τη μόνιμη ζημιά.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε το μάρμαρο της αυλής σας καθαρό και λαμπερό για πολλά χρόνια.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

4 ζώδια θα ευδοκιμήσουν μέσα από τις δυσκολίες το 2024 και θα γίνουν πλούσια το 2025

Συνεχίζει το βιολί του: Έτσι είναι σήμερα ο Αλεξάντερ Ρίμπακ από τη Eurovision

Δημήτρης Κόκοτας: «Πάγωσε» προσωρινά η μείωση της χορήγησης των φαρμάκων

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ