Για μάρμαρα που αστράφτουν: Εύκολοι τρόποι για να απομακρύνετε λεκέδες, σημάδια και θαμπώματα από πάνω τους

Έχετε μάρμαρα στο σπίτι, θέλετε να τους κάνετε γυάλισμα αλλά δεν ξέρετε το πως; Σ' αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε όλες τις απαντήσεις.
για-μάρμαρα-που-αστράφτουν-εύκολοι-τρ-202456

Το πάτωμα τους σπιτιού σας, αν είναι όλο φτιαγμένο από μάρμαρο, ενδέχεται να χρειάζεται συχνά γυάλισμα ώστε να απομακρυνθεί κάθε λεκές και κάθε θάμπωμα.

Μην ανησυχείτε υπάρχει λύση. Tο μάρμαρο είναι ένα ακριβό αλλά και ευαίσθητο υλικό, ιδίως όταν πρόκειται για το πάτωμα. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Δείτε παρακάτω πως να τα γυαλίσετε μόνοι σας σύμφωνα με ειδικό.

Το μάρμαρο αποτελεί ένα πολύ όμορφο, ακριβό υλικό το οποίο είναι παράλληλα και πολύ ευαίσθητο. Το μάρμαρο σαν πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα δάπεδα, πάγκους, νεροχύτες και άλλες μεγάλες επιφάνειες. Ακόμη, κάτι που αρκετοί από εμάς ίσως να μην γνώριζαν είναι πως το μάρμαρο αποτελεί την πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί το μωσαϊκό.

Οι μαρμάρινες επιφάνειες απαιτούν πολύ μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή στη συντήρηση. Συγκεκριμένα, εάν πρόκειται για μαρμάρινο πάτωμα οι καταπονήσεις που δέχεται καθημερινά είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς φθορές και γρατζουνιές μπορεί να δημιουργηθούν πολύ εύκολα.

Το μαρμάρινο πάτωμα χρειάζεται πολύ περισσότερη φροντίδα από τα κοινά δάπεδα για τον απλούστατο λόγο ότι η επανεγκατάσταση και η συντήρησή του μπορεί να αποδειχθούν αρκετά κοστοβόρες. Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που τα μάρμαρά μας χάσουν τη γυαλάδα τους;

Πριν καταφύγουμε στην εύρεση επαγγελματία για γυάλισμα μαρμάρων υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις και να κάνεις το γυάλισμα μαρμάρων μόνος σου. Με τις κατάλληλες συμβουλές το γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια λύση!

Τι να προσέξεις όταν κάνεις γυάλισμα μαρμάρων μόνος σου!

Αφαιρέστε Άμεσα τους Λεκέδες

Το μάρμαρο όσο όμορφο και αν είναι λεκιάζει αρκετά εύκολα λόγω της φύσης του και της πορώδους επιφάνειας. Για αυτό το λόγο είναι αρκετά σημαντικό να αντιμετωπίζετε γρήγορα λεκέδες που αφήνουν χρώμα όπως είναι για παράδειγμα ο καφές και το κρασί και να μην τους αφήνετε για αργότερα.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να καθαρίσετε για αρχή με χλιαρό νερό και ένα μαλακό πανί. Ένα πολύ χρήσιμο μυστικό επίσης, είναι να δημιουργήσετε ένα διάλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου 35-40% με μερικές σταγόνες αμμωνίας. Το ίδιο διάλυμα το απλώνετε με ένα πανί στην επιφάνεια του λεκέ. Αφήστε το να δράσει για λίγο και μετά στεγνώστε καλά με ένα μαλακό πανί.

Επίσης, κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέξετε στην περίπτωση που ο πάγκος της κουζίνας σας είναι μαρμάρινος εκτός από το καθάρισμα και το γυάλισμα μαρμάρων με το χέρι είναι και η χρήση του. Αυτό σημαίνει πως εκείνες τις φορές που θα χρειαστεί να κόψετε κάτι για την προετοιμασία του φαγητού σας, χρησιμοποιήστε ένα ξύλο κοπής. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε γρατζουνιές και φθορές στον μαρμάρινο πάγκο σας.

Αποφύγετε Όξινα Καθαριστικά

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι τα μαρμάρινα πατώματα σας με την πάροδο του χρόνου έχουν αρχίσει να χάνουν τη γυαλάδα τους και να γίνονται θαμπά είναι πολύ πιθανό να τα καθαρίζατε τόσο καιρό με λάθος τρόπο και καθαριστικά. Υλικά όπως το λευκό ξύδι, το λεμόνι και η χλωρίνη είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην καθημερινή καθαριότητα του νοικοκυριού.

Για το μάρμαρο όμως αποτελούν εχθροί καθώς μπορούν να διαβρώσουν την επιφάνεια των μαρμάρων σας. Σε αντίθεση, τι είναι αυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν θέλεις να κάνεις γυάλισμα μαρμάρων μόνος σου;

Προτιμήστε καθαριστικά με ουδέτερο pH όπως είναι το κλασικό πράσινο σαπούνι ή σαπούνι Μασσαλίας. Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο το τι αλλά και το πως πραγματοποιείτε το γυάλισμα μαρμάρων μόνοι σας. Για παράδειγμα, εάν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε σκληρά σφουγγάρια ή και σύρμα για την απομάκρυνση λεκέδων, τα ίδια δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μαρμάρινες επιφάνειες.

Αντιθέτως, μπορεί να τραυματίσουν τα μάρμαρά σας και να αφήσουν γρατζουνιές. Τα μαρμάρινα πατώματα και οι μαρμάρινες επιφάνειες είναι απαραίτητο να καθαρίζονται με μαλακά σφουγγάρια ή πανιά. Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε να σκουπίζετε και να στεγνώνετε καλά την επιφάνεια που καθαρίσατε!

Γυάλισμα Μαρμάρων μόνος μου με Μαγειρική Σόδα

Η συνταγή που έχουμε βρει είναι εξαιρετικά απλή.

Θα χρειαστείτε 1λίτρο χλιαρό νερό και 3 κ.σ. μαγειρική σόδα.

Χρησιμοποιείστε Μαλακτικό για τα Ρούχα

Όταν επιδιώκετε το γυάλισμα μαρμάρων μόνοι σας, αν και μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα στη μερική επαναφορά της λάμψης των μαρμάρων σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το επαγγελματικό γυάλισμα μαρμάρων. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς σαν μία πρώτη παρέμβαση;

Στην περίπτωση που το μαρμάρινο πάτωμα είναι του σπιτιού σας, περάστε με τη σφουγγαρίστρα μία φορά το πάτωμα με σκέτο χλιαρό νερό και έπειτα σκουπίστε με ένα μαλακό πανί. Με τον ίδιο τρόπο, εάν η επιφάνεια είναι πιο μικρή τρίψτε με ένα σφουγγαράκι και σκουπίστε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείστε το παρακάτω διάλυμα:

2 μέρη χλιαρό νερό

Αντίστοιχα με τη μαγειρική σόδα, έτσι και με το μαλακτικό για τα ρούχα, απλώστε το διάλυμα στην επιφάνεια, τρίψτε απαλά. Τέλος, απομακρύνετε τυχόν διάλυμα που έχει απομείνει και στεγνώστε τρίβοντας απαλά με ένα στεγνό απαλό πανί.

Οι παραπάνω χρήσιμες συμβουλές για γυάλισμα μαρμάρου με το χέρι, μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές σε καθημερινή βάση και εφόσον η ζημιά στις μαρμάρινες επιφάνειες δεν είναι εκτεταμένη. Η δραστική λύση στην περίπτωση που τίποτα από τα παραπάνω δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι να απευθυνθείτε σε ένα συνεργείο που ειδικεύεται στο γυάλισμα μαρμάρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το myconstructor.gr σκεφτείτε και ζητήστε πληροφορίες σχετικά με την τεχνική της κρυσταλλοποίησης. Η συγκεκριμένη τεχνική χαρίζει στα μάρμαρά σας εξαιρετική γυαλάδα με αντοχή στο χρόνο και τις καταπονήσεις!

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Δεν θα στο πούνε πουθενά: Πότε παραγράφονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Κυριάκος Βελόπουλος: Ξεσπά κατά της Μαρίνας Σάττι – «Τέτοια ασεβή δίποδα είναι η ντροπή της Ελλάδας»

Βασίλης Κικίλιας: «Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πραγματικοί ήρωες. Respect!»

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ