Μπράβο, λεβέντη: Ασυνόδευτο προσφυγόπουλο τα κατάφερε και πέρασε στη Γαλλική Φιλολογία – «Όλα είναι εφικτά»

μπράβο-λεβέντη-ασυνόδευτο-προσφυγόπ-166826

Οι φετινές βάσεις εισαγωγής έκαναν ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο να χαμογελάσει πλατιά. Αυτή είναι η ιστορία του Ντέμπα Σ. που πέτυχε τον στόχο του στις Πανελλήνιες, καθώς πέρασε στη Γαλλική Φιλολογία.

Συγκινητική είναι η ιστορία του ασυνόδευτου προσφυγόπουλου Ντέμπα Σ., ο οποίος έδωσε φέτος Πανελλήνιες και κατάφερε να μπει στη Γαλλική Φιλολογία Αθήνας. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της «Ευρωπαϊκής Έκφρασης Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων», ο Ντέμπα Σ. έφτασε σε δομή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020, στη διάρκεια της πανδημίας.

Έπειτα από τρία χρόνια σκληρής προσπάθειας, ο νεαρός πέτυχε τον στόχο του, αφού κατόρθωσε να περάσει στη σχολή που επιθυμούσε.

Δείτε τι έγραψε ο δάσκαλος του Ντέμπα Σ.:

Sapere Aude: να τολμάς να μαθαίνεις ή αν μας επιτρέπεται η παραλλαγή «η γνώση θέλει τόλμη».

Και σίγουρα ο Ντέμπα Σ. είναι ένα παιδί που τόλμησε ενάντια στα στερεότυπα, ενάντια στις αντιξοότητες, ενάντια στις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει η απόφαση να πάρεις στα σοβαρά την εκπαίδευση και να περάσεις στο πανεπιστήμιο, όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων την ουτοπία του στόχου.

Πολλοί πριν το ξεκίνημά του χαρακτήριζαν ακατόρθωτη την προσπάθεια αυτή, ή ότι θα προκαλέσει ματαίωση.

Και πράγματι ο Ντέμπα γνώριζε εξ αρχής τις ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης του, ωστόσο δεν το έβαλε κάτω!

Ήρθε στη δομή μας τον Οκτώβριο 2020, μέσα σε μια χρονιά δύσκολη εκπαιδευτικά εν μέσω της πανδημίας, και μέσα σε τρία χρόνια με μια υπομονή και μια επιμονή, που εύκολα κανείς θα τη χαρακτήριζε μνημειώδη, κατάφερε από το μηδέν να αποδείξει σε όλους, αλλά και στον εαυτό του ότι όλα τα όνειρα είναι εφικτά.

Μετά από μια απίστευτα σκληρή χρονιά, κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών Φιλοσοφική Αθηνών Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας Και Φιλολογίας ΕΚΠΑ.

Τι μπορεί να ξεχάσει κανείς απο αυτήν την προσπάθεια;

Τα ξενύχτια;

Την τεράστια ύλη που με αγωνία διατρέχαμε όλη τη χρονιά και τη βλέπαμε μπροστά μας σαν ένα μεγάλο γίγαντα που μας απειλεί…

Τίποτα από αυτά δεν έκαμψε τον Ντέμπα, όπου με ακόρεστη όρεξη, επίμονη φιλομάθεια και γνήσιο ενδιαφέρον καταβρόχθιζε κυριολεκτικά όλο το λεξιλόγιο και όλη την ύλη, ενώ η ενασχόλησή μας με το μάθημα της φιλοσοφίας και ιστορίας υπήρξε παράλληλα ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοανακάλυψης.

Δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς κανένας εφησυχασμός μόνο στοχοπροσήλωση.

Μαζί με τον φίλο του Αμμαρ, που έδιναν ο ένας στον άλλον κουράγιο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έζησαν μια εμπειρία ζωής δύσκολη, αλλά αξιοζήλευτη.

Σε αυτήν την προσπάθεια, φυσικά, δεν ήταν μόνος του.

Όλο το προσωπικό συνέτρεξε, ώστε να κάνουμε την απαιτητική αυτή καθημερινότητα όσο το δυνατόν πιο καλή και πιο ήρεμη.

Ως δάσκαλός τους είμαι αληθινά περήφανος για αυτούς.

Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά αποκαλυπτική• έμαθα τόσα πολλά, όσα δεν έχω μάθει σε όλα τα χρόνια της ζωής μου. Σας ευχαριστώ.

Ντέμπα, μέσα από την καρδιά μας, σου ευχόμαστε όλη η «Ευρωπαϊκή Έκφραση Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων» λαμπρή σταδιοδρομία!

Ευχόμαστε όλα τα όνειρά σου να ευοδωθούν!

Και όπως είπε και ένας φίλος σου στη δομή «κερδίζεις σίγουρα αν ποντάρεις στον Ντέμπα».

Συγχαρητήρια!

Θα είμαστε μαζί σου σε ό,τι και αν μας χρειαστείς .

Heracles Moskoff – sspuamHeracles Moskoff – sspuam

Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου #ΕΠΑ

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ