Δέος: Τοποθετήθηκε στην Όπερα της Ρώμης η προτομή της Μαρίας Κάλλας

Η προτομή του θρύλου της λυρικής, της Μαρίας Κάλλας, από τον γλύπτη Νίκο Φλώρο τοποθετήθηκε μόνιμα στο εσωτερικό της Όπερας της Ρώμης.
δέος-τοποθετήθηκε-στην-όπερα-της-ρώμη-249539

Πρόκειται για έργο του Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, φτιαγμένο σε ατσάλι, συνολικού βάρους εβδομήντα κιλών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνίδα υψίφωνος είχε αποχωρήσει επεισοδιακά από τη σκηνή της Όπερας της Ρώμης -εξαιτίας φωνητικών προβλημάτων- πριν ολοκληρωθεί η πρώτη παράσταση της «Νόρμα», τον Ιανουάριο του 1958.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η πρεσβεία μας στη Ρώμη, σε συνεργασία με την Όπερα της Αιώνιας Πόλης είχε οργανώσει βραδιά- φόρο τιμής στην «Ντιβίνα», με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη. Ήταν μια πρώτη κίνηση συμβολικής «επανασυμφιλίωσης», έξι και πλέον δεκαετίες μετά τη διακοπή της συνεργασίας της Μαρίας Κάλας με το συγκεκριμένο θέατρο.

Η τοποθέτηση της προτομής που φιλοτέχνησε ο Νίκος Φλώρος, σε εσωτερικό χώρο του θεάτρου, ο οποίος έχει αφιερωθεί στη Μαρία Καλογεροπούλου, αποτελεί μια ακόμη σημαντική κίνηση με την οποία, η ιταλική πρωτεύουσα τιμά τη μνήμη της αξεπέραστης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής, εκτός από τον γλύπτη, ήταν παρόντες, μεταξύ των άλλων, η πρέσβης της χώρας μας στην Ιταλία Ελένη Σουρανή και ο διευθυντής της Όπερας της Ρώμης Φραντσέσκο Τζαμπρόνε, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου ως ζωντανής πολιτιστικής γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και ευχαρίστησαν τον καλλιτέχνη για το συνολικό του έργο υπέρ της ανάδειξης της μνήμης της Μαρίας Κάλλας.

Νίκος Φλώρος: Η περιπέτεια με την Εθνική Πινακοθήκη

Ο βραβευμένος γλύπτης, το έργο του οποίου επιλέχθηκε από το εκπαιδευτικό σύστημα της Βραζιλίας ώστε να ενταχθεί στα σχολικά βιβλία, ζήτησε τον εξωτερικό χώρο του Μουσείο και την Εθνική Πινακοθήκη για να γίνει η παρουσίαση, όμως του είπαν ένα μεγάλο «όχι».

Το ίδιο και με άλλους χώρους. «Οι περισσότεροι μου είπαν ότι έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις στη μνήμη της Κάλλας και ότι είναι υπερβολικό να κάνουμε κάτι επιπλέον στην Ελλάδα», είπε ο ίδιος στο «Βήμα». Από την Εθνική Πινακοθήκη, δε, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να συναντηθούν μαζί του για πέντε λεπτά.

«Σε εμένα προσωπικά στην Ελλάδα δεν θέλησαν ούτε δύο τετραγωνικά μέτρα να δώσουν πουθενά για την παρουσίαση του γλυπτού της Μαρίας Κάλλας. Σαν να έδιωξαν για δεύτερη φορά την Μαρία Κάλλας από την Ελλάδα. Έτσι το ένιωσα όλο αυτό τον καιρό μετά από την πλήρη απόρριψη των προτάσεών μου σε όλους τους υπεύθυνους που διαχειρίζονται τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό», σημείωσε ο Νίκος Φλώρος στην ΕΡΤ.

Το αποτέλεσμα ήταν το έργο να παρουσιαστεί στη Βενετία, ενώ τις τελευταίες μέρες κοσμεί το κεντρικό κτήριο της UNESCO στο Παρίσι. Το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας θα ταξιδέψει επίσης στη Βιέννη, στη Λισαβόνα, στη Νέα Υόρκη και πιθανότατα και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Όχι όμως στην Αθήνα. Διότι «μπουχτίσαμε», όπως στην ουσία του είπαν, από τη Μαρία Κάλλας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τα 3 ζώδια που πρόκειται να βιώσουν μια εκπληκτική οικονομική άνθιση τις επόμενες ημέρες

Νίκος Γαλανός: Η μάχη με τον καρκίνο πριν από 25 χρόνια και η εισαγωγή στο νοσοκομείο με ψεύτικο όνομα

Έκαναν έξωση σε οικογένεια με παιδί ΑμεΑ στα Σεπόλια

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ