Μαρουσάκης: «Κλείδωσε» ο καιρός για την έξοδο των εκδρομέων, τον Επιτάφιο, την Ανάσταση και το σούβλισμα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ομπρέλες, ζακέτες και μπουφάν για την περιφορά του επιταφίου και την Ανάσταση - Ο καιρός μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα
μαρουσάκης-κλείδωσε-ο-καιρός-για-τη-190112

Μόλις δημοσιεύτηκε η πρόγνωση καιρού για τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Γενικά: Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Πτώση θερμοκρασιών, με ψυχρό και κρύο στην ηπειρωτική χώρα. Βελτίωση προς τα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μαρουσάκης: Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Λίγες ημέρες έμειναν πλέον για το Πάσχα και η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών απασχολεί όλο και περισσότερους με ερωτήσεις όπως τι καιρό θα κάνει την Ανάσταση ή με τι καιρό θα σουβλίσουμε, να ακούγονται όλο και πιο συχνά.

Στοίχημα αποτελεί η καλοκαιρία για πολλούς λαμβάνοντας υπόψη από τη μια τον ανύπαρκτο γενικά Χειμώνα που προηγήθηκε και από την άλλη βέβαια το προχωρημένο του ημερολογίου όπου πέφτει φέτος το Πάσχα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ακολουθεί πράγματι ο καιρός την ανθρώπινη λογική;

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές ο καιρός προκύπτει από έναν συνδυασμό χαοτικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα και που ο άνθρωπος απλά προσπαθεί να προσεγγίσει. Είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος αυτό όταν δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο βγαίνει μία πρόγνωση. Και όταν λέμε τον τρόπο για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εννοούμε τη διαδικασία που ακολουθείται στα μετεωρολογικά μοντέλα και όπου για τους περισσότερους αποτελούν «μαύρα κουτιά» με την έννοια ότι αξιοποιούμε ναι μεν το αποτέλεσμα αυτών χωρίς να γνωρίζουμε πως αυτό προκύπτει. Είναι δηλαδή σα να οδηγείς ένα αυτοκίνητο μα να μην γνωρίζεις όμως πως λειτουργεί αυτό.

Εκεί έχουμε φτάσει και στον τομέα της πρόγνωσης του καιρού με την ελεύθερη πληροφορία μέσω του διαδικτύου όπου αν κάποιος έχει μια αγάπη στο άθλημα του καιρού, μπορεί μέσες άκρες να παρακολουθεί τα αποτελέσματα των μετεωρολογικών μοντέλων χωρίς όμως να είναι σε θέση να ερμηνεύσει αυτά. Έτσι λοιπόν μπορεί η ανθρώπινη λογική να διαμορφώνει μια εικόνα καλοκαιρίας στο μυαλό των περισσοτέρων, μα όμως ο καιρός δεν μπαίνει «κουτάκια» και είναι δυνατόν να κάνει ότι θέλει και όποτε το θέλει.

Πάνω σε αυτή τη ροή θα βασιστεί και το φετινό Πάσχα όπου αλλιώς μπορεί να το είχαμε στο μυαλό μας, αλλιώς όμως να προκύψει.

ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Μπορεί τα μακροπρόθεσμα στοιχεία να μας είχαν δείξει εβδομάδες πριν την τάση για άστατες καιρικές συνθήκες μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα και που την οποία τάση την είχαμε παρουσιάσει μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του OPEN, παρόλα αυτά δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι μόλις λίγες ημέρες πριν το Πάσχα δεν θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε μια σταθερή εικόνα για τις καιρικές συνθήκες. Είναι βέβαια θέμα τύχης τι είδους ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα προκύψει σε κρίσιμες ημερομηνίες γεγονός από το οποίο και εξαρτάται η ασφάλεια μιας μετεωρολογικής πρόγνωσης.

Δυστυχώς φέτος τα φέρανε έτσι οι συγκυρίες να αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω στο κρίσιμο σημείο που λέμε κάνοντας εμάς τους μετεωρολόγους αρκετά διστακτικούς ή αλλιώς «κουμπωμένους» όπως θα έλεγε και ο λαός μας. Παρόλα αυτά καλούμαστε και αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή μας να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι της πρόγνωσης του καιρού και να δούμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

Παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας με την έξοδο των περισσοτέρων η οποία αναμένεται Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή.

Για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες δεν αναμένονται αξιόλογα προβλήματα με τα δρομολόγια των πλοίων να διεξάγονται κανονικά με τους δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους να επικρατούν με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις όπου όμως προς τα πιο νότια θαλάσσια τμήματα ενδεχομένως να φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Τα μεγάλα γενικά πλοία δεν καταλαβαίνουν και πολλά σε αυτές τις εντάσεις παρά το ότι εμείς οι επιβάτες ένα κούνημα μπορεί να το αισθανθούμε, στη χαρά της απόδρασης όμως δεν μας ανησυχεί και ιδιαίτερα.

Ακολουθεί χάρτης για μια γενική εικόνα σε ότι αφορά τους ανέμους πηγαίνοντας προς το απόγευμα – βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Μαρουσάκης: ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΕΜΩΝ

Για τις μετακινήσεις στην ξηρά φαίνεται να είναι πιο άστατο το καιρικό μοτίβο όχι όμως απαγορευτικό. Αυτό σημαίνει ότι οι εκδρομείς θα συναντήσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες με τα φαινόμενα να είναι περισσότερα και εντονότερα προς τη βόρεια Ελλάδα όπου εκεί θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή. Λάβετε υπόψη σας ότι είμαστε σε μία εποχή όπου τα φαινόμενα αυτά εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης το μεσημέρι και το απόγευμα ενώ είναι πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι ή και έντονους κεραυνούς.

Ακολουθούν χάρτες που αναφέρονται στην βροχόπτωση όπου όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο πιθανή και πιο έντονη η εκδήλωση των βροχοπτώσεων.

ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ

Με περιορισμένα άστατο καιρό αναμένεται να διεξαχθεί η περιφορά των Επιταφίων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν γεωγραφικά διαμερίσματα όπου θα χρειαστούν οι ομπρέλες με τις ζακέτες και τα μπουφανάκια όμως απαραίτητα για τις περισσότερες περιοχές.

Περισσότερες πιθανότητες για βροχές εμφανίζουν η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη καθώς και το βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο. Ψύχρα ή και κρύο θα παρατηρηθεί στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας με κάπως καλύτερη την κατάσταση στο εσωτερικό του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.

ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

Μαρουσάκης: ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ

Με έντονα άστατο καιρό φαίνεται ότι θα γίνει η Ανάσταση για πολλές περιοχές της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν τόσο οι ομπρέλες όσο και τα μπουφάνζακέτες μιας και οι θερμοκρασίες θα είναι και αυτές χαμηλές.

Ο πιο άστατος καιρός φαίνεται να επικρατεί προς την κεντρική, ανατολική και βόρεια Ελλάδα με τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα να στέκονται πιο τυχερά στη διέλευση αυτής της κακοκαιρίας.

Ακολουθούν χάρτες που περιγράφουν το φαινόμενο.

ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Μαρουσάκης: ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ

Η Κυριακή του Πάσχα θα είναι μια ημέρα που θα χαρακτηρίζεται από βελτιωμένο καιρό για αρκετές περιοχές της χώρας μας μιας και το κύμα κακοκαιρίας φαίνεται να απομακρύνεται σχετικά γρήγορα προς τα ανατολικά.

Έτσι λοιπόν μπορεί η ημέρα να ξεκινήσει με άστατο καιρό για τα ανατολικά και νότια σιγά σιγά όμως ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα ξεκινήσει βελτιωμένος για να βγει μια αστάθεια το απόγευμα στα ηπειρωτικά και κατά κανόνα σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτούς τους ορεινούς όγκους.

Φαίνεται γενικά να μας την κάνει τη χάρη ο καιρός με καιρικές συνθήκες συνηθισμένες για το έθιμο του σουβλίσματος αν και στην έναρξη η αστάθεια θα κυριαρχήσει προς τα ανατολικά και νότια. Οι θερμοκρασίες δείχνουν γενικά καλές με έναν τοπικά ισχυρό βοριά να επικρατεί προς το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Βελτιωμένος δείχνει ο καιρός τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα με πιθανή αστάθεια το απόγευμα σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας πράγμα που σημαίνει ότι η επιστροφή των εκδρομέων δεν θα αντιμετωπίσει αξιόλογα προβλήματα από πλευράς καιρικών συνθηκών.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Μαρουσάκης: ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

Μαρουσάκης

Μαρουσάκης

ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Μαρουσάκης

Μαρουσάκης: ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΕΜΟΥ

Μαρουσάκης

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ