Οι ειδικοί «μίλησαν»: Οι δίαιτες διαλείπουσας νηστείας «δεν είναι πιο ωφέλιμες» για την απώλεια κιλών

οι-ειδικοί-μίλησαν-οι-δίαιτες-διαλε-172661

Η διαλείπουσα νηστεία τα τελευταία χρόνια έγινε μεγάλο trend με πολύ κόσμο να την ακολουθεί μη λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες. Ο άνθρωπος τρώει μένοντας νηστικός για 14 ώρες με στόχο να χάσει βάρος. Υπάρχουν μεν αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τρόπο απώλειας κιλών. Όμως ποιες οι συνέπειες για τον οργανισμό;

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία

Η ιδέα είναι ότι με τον περιορισμό των ωρών που οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε οι κιρκάδιοι ρυθμοί τους σταθεροποιούνται, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό τους. Μελέτες εξέτασαν αν όντως λειτουργεί, αλλά καμία δεν ήταν τόσο εκτενής όσο αυτή που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, 21/4, η οποία διαπίστωσε ότι οι δίαιτες αυτού του τύπου «δεν ήταν πιο ωφέλιμες» για την απώλεια βάρους από τον περιορισμό των θερμίδων.

Πώς έγινε η μελέτη για τη διαλείπουσα νηστεία

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, παρακολούθησε 139 άτομα με παχυσαρκία, καθώς έκαναν μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Όλες οι γυναίκες  έτρωγαν μεταξύ 1.200 και 1.500 θερμίδες την ημέρα, ενώ οι άνδρες κατανάλωναν 1.500 έως 1.800, αλλά η ομάδα χωρίστηκε σε αυτούς που τρώνε αποκλειστικά σε συγκεκριμένες ώρες μεταξύ 8 π.μ. και 4 μ.μ. και σε αυτούς που μπορούσαν να καταναλώσουν φαγητό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Οι ερευνητές, από το Southern Medical University στο Guangzhou της Κίνας, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα από κάθε ομάδα. Συγκεκριμένα, τα άτομα και στις δύο ομάδες έχασαν περίπου 14 έως 18 κιλά και πόντους.

Η διαλείπουσα νηστεία δεν οδήγησε στη βελτίωση της υγείας (όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η αρτηριακή πίεση ή η ινσουλίνη) και στο χάσιμο βάρους.

«Σε αυτήν τη δοκιμή, διάρκειας 12 μηνών, διαπιστώσαμε ότι το 8ωρο σχήμα φαγητού με περιορισμένο χρόνο δεν προκάλεσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από το σχήμα του ημερήσιου περιορισμού θερμίδων, με τα δύο σχήματα να καταλήγουν σε παρόμοια απώλεια βάρους» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Μεταξύ των ασθενών με παχυσαρκία, ένα σχήμα φαγητού σε περιορισμένο χρόνο δεν ήταν πιο ωφέλιμο όσον αφορά τη μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους ή των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου από τον ημερήσιο περιορισμό των θερμίδων».

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο σημαντικά που ο Δρ. Ethan Weiss, ερευνητής διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος πίστευε από καιρό ότι η διαλείπουσα νηστεία ήταν αποτελεσματική και ακολουθούσε το διατροφικό πρότυπο τα τελευταία επτά χρόνια, ζήτησε από τους ερευνητές της μελέτης να αναλύσουν τα πορίσματα 4 φορές, είπε στους New York Times.

Οι ερευνητές τόνισαν, επίσης, ότι, ενώ η διαλείπουσα νηστεία δεν παρείχε κανένα πρόσθετο όφελος, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν το πρόγραμμα εξακολουθούσαν να χάνουν βάρος και τα ευρήματά τους «υποδηλώνουν ότι το πρόγραμμα διατροφής με περιορισμένο χρόνο λειτούργησε ως εναλλακτική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους».

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ