«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει διαβήτη

καμπανάκι-από-τους-ειδικούς-η-μοναξ-65517

Oι ειδικοί μας χτυπούν το καμπανάκι λέγοντας πως η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει διαβήτη!

SOS για τους μοναχικούς ανθρώπους εκπέμπουν επιστήμονες από τη Νορβηγία οι οποίοι μέσω νέας τους μελέτης τονίζουν πως τα εν λόγω άτομα αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη.

Τί δείχνουν οι έρευνες για την μοναξιά και τον διαβήτη

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα αισθήματα μοναξιάς συνδέονται με σημαντικά αυξημένο -περίπου διπλάσιο- κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το ψυχικό στρες με τον διαβήτη. Η μοναξιά, που δημιουργεί χρόνιο στρες, αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρότζερ Χένρικσεν του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας στο Μπέργκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), ανέλυσαν στοιχεία για 24.024 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τόσο για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, όσο και για την ψυχολογική αξιολόγηση του επιπέδου μοναξιάς κάθε ατόμου.

Πώς το αίσθημα της μοναξιάς προκαλεί διαβήτη

Αισθήματα μοναξιάς είχαν αναφέρει το 13% των συμμετεχόντων. Στη διάρκεια της μελέτης (1995-2019) 1.179 άνθρωποι ή ποσοστό σχεδόν 5% διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Το 59% ήταν άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη.

Στην εν λόγω έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγάλη μοναξιά, είχαν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν ένιωθαν καθόλου μοναξιά.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μοναξιά πρέπει πλέον να συμπεριληφθεί στις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2. Επίσης ανέφεραν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μοναξιά με τον διαβήτη.

Είναι σκληρό πράγμα να είναι κανείς μόνο του κι αυτό διαγράφεται και στην κακή υγεία του όπως λένε οι ερευνητές.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ