Γυρίστε τον χρόνο πίσω: Η προπόνηση για ενδυνάμωση και τέλεια φυσική κατάσταση ανεξαρτήτου ηλικίας

γυρίστε-τον-χρόνο-πίσω-η-προπόνηση-για-177538

Με το πέρασμα του χρόνου είναι φυσιολογικό να υπάρχουν απώλειες στην μυϊκή μας μάζα. Όμως αυτές οι απώλειες μπορούν να αντιμετωπιστούν δραστικά με μια συγκεκριμένη γυμναστική και παράλληλα να «παγώσουμε» τον χρόνο όσο αφορά την φυσική μας κατάσταση.

*Γράφει ο Αναστάσιος Μαντζώρος MSc, PhD φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Ισχύει ότι μετά την ηλικία των 50 ετών, χάνουμε μυϊκή δύναμη σε ποσοστό από 12% έως 14% ανά δεκαετία. Όσο για τις απώλειες σε μυϊκή μάζα αυτές ανέρχονται στο 6% ανά δεκαετία.

Είναι η γήρανση και η μυϊκή αποδυνάμωση δρόμος χωρίς επιστροφή; Ευτυχώς τα νέα σε ό,τι αφορά την προπόνηση δύναμης είναι καλά και το μήνυμα αισιόδοξο: Ποτέ δεν είναι αργά!

Σε έρευνα που πήραν μέρος άνδρες και γυναίκες 65-75 ετών, με τις «φυσιολογικές» απώλειες σε μάζα και δύναμη για την ηλικία τους, παρατηρήθηκε ότι όταν ακολούθησαν ένα έντονο πρόγραμμα ενδυνάμωσης με αντιστάσεις, κατάφεραν να αντιστρέψουν δύο δεκαετίες αυτής της «κατιούσας» πορείας μέσα σε μόλις δύο μήνες, επαναφέροντας το 30% της μυϊκής τους δύναμης και το 12% της μυϊκής τους μάζας. Εντυπωσιακό.

Η κατάλληλη γυμναστική για ενδυνάμωση

Η προπόνηση δύναμης βελτιώνει τη σύσταση του σώματος (αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση ποσοστού λίπους, ενίσχυση των οστών, αύξηση βασικού μεταβολισμού – μείωση της παχυσαρκίας) και τις κινητικές δεξιότητες (δύναμη, ταχύτητα, ισορροπία) μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμών.

Να θυμάστε ότι προπόνηση με αντιστάσεις μπορούμε να ξεκινήσουμε σε κάθε ηλικία. Είτε είμαστε μεσήλικες είτε παιδιά. Σημειώστε ωστόσο ότι ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 6-7 ετών πάντα με την καθοδήγηση επιστημόνων υγείας και άσκησης. Η προπόνηση με αντιστάσεις δεν δημιουργεί προβλήματα στην σκελετική ανάπτυξη των παιδιών όπως αυθαίρετα πολλοί πιστεύουν, αλλά αντίθετα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της τεστοστερόνης, της σωματοτροπίνης καθώς και αυξημένες τιμές IGF-1 στο αίμα τους, μιας ουσίας που η συνθετική μορφή της χορηγείται σε παιδιά που υστερούν σε ύψος.

Σε ό,τι αφορά τους μεσήλικες όπως ήδη αναφέρθηκε τα οφέλη είναι πολλαπλά με το μεγαλύτερο το «πάγωμα» του χρόνου προς όφελος ενός δυνατού μυικού συστήματος.

Να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε προπόνηση με αντιστάσεις. Τα οφέλη θα τα δείτε σε κάθε ηλικία.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ