Τρεις νοσηλεύτριες «καίνε» τη Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ήταν ψυχρή, αναστατωμένη. Είχε άγχος μήπως η Τζωρτζίνα μιλούσε»

τρεις-νοσηλεύτριες-καίνε-τη-ρούλα-π-148717

Σήμερα, στη δίκη Πισπιρίγκου κατέθεσαν τρεις νοσηλεύτριες από το Ρίο. Τρεις άνθρωποι που έζησαν από πρώτο χέρι την πολύμηνη νοσηλεία της Τζωρτζίνας, αλλά και τις αντιδράσεις της 34χρονης κατηγορούμενης. Συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Σήμερα, 04/05, κατέθεσαν οι νοσηλεύτριες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίες παρακολουθούσαν τη μικρή Τζωρτζίνα.

Η μία ήταν η Μαρία Σκιαδαρέση, νοσηλεύτρια της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο Παίδων του Ρίου.

Πρόεδρος: Λέτε ότι η κατηγορούμενη ήταν ψύχραιμη, το οποίο δεν καταλαβαίνατε από τη στιγμή που είχε χάσει ήδη δυο παιδιά.

Σκιαδαρέση: Ναι, ήταν πολύ ψύχραιμη, σχεδόν ψυχρή. Δεν την είδα ποτέ να βγάζει ούτε ένα δάκρυ από τα μάτια της.

Πρόεδρος: Δεν υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που να μην συγκινούνται;

Σκιαδαρέση: Εγώ δεν έχω ξαναδεί.

Μία ακόμη υγειονομικός που περιέγραψε τη Ρούλα Πισπιρίγκου ψυχρή και απαθή. Η κυρία Σκιαδαρέση όμως, μίλησε εκτενώς για την Τζωρτζίνα, ξεκαθαρίζοντας πως το παιδί αυτό είχε αντίληψη και αντιδρούσε στα ερεθίσματα.

Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι ανταποκρινόταν με κινήσεις ματιών. Λέτε ότι γελούσε το παιδί όταν της βάζατε βίντεο στο YouTube. Ήταν μήπως αντανακλαστικά;

Σκιαδαρέση: Όχι, θεωρώ πως η Τζωρτζίνα καταλάβαινε. Για παράδειγμα, όταν έβλεπε παιδικό στο tablet, γελούσε. Αντιδρούσε στο αστείο. Επίσης, θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα κινούμενο με ένα φοινικόδεντρο που, όποτε το έβλεπε, ξεκαρδιζόταν. Έβλεπα ένα παιδί που όταν είχε ερεθίσματα, αντιδρούσε. Θυμάμαι, μια φορά, που της βάλαμε το οξύμετρο και το παιδί αντέδρασε και κατάλαβε ότι κάτι την ακούμπησε και μετά μου το έδειξε γυρνώντας τη ματιά της σε μένα. Όταν το παιδί άκουγε το όνομα του φυσικοθεραπευτή της άλλαζε το πρόσωπο της, χαμογελούσε. Εμένα, ως Μαρία, μου φάνηκε από αυτό ότι είχε καλή σχέση με τον φυσικοθεραπευτή της.

Νοσηλεύτριες στη δίκη Πισπιρίγκου: «Ξέραμε για το Μινχάουζεν»

Η δεύτερη νοσηλεύτρια κατέθεσε πως η μικρή Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε ποτέ επεισόδια σπασμών μέσα στη ΜΕΘ. Κι εκείνη περιέγραψε τη μητέρα ψυχρή και χωρίς συναίσθημα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι η συμπεριφορά της ήταν ψυχρή και δεν εκδήλωνε πένθος. Τι δεν βλέπατε;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Δεν είχα δει πολλές φορές τη μητέρα. Όσες φορές την είδα ήταν ψυχρή χωρίς συναίσθημα. Δηλαδή κλάμα, αγωνία, πένθος. Δεν είχε συναίσθημα.

Πρόεδρος: Κάποιοι άνθρωποι δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους. Δυσκολεύονται να εκφράσουν και τη χαρά.

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Εγώ καταθέτω αυτό που είδα. Δεν ξέρω αν το εξέφραζε αλλιώς. Σε εμένα δεν έκανε καν ερωτήσεις.

Σε σχετική ερώτηση η νοσηλεύτρια αποκάλυψε πως μετά την αποσωλήνωση του παιδιού είχε πληροφορηθεί για το ενδεχόμενο η μητέρα να πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν.

Κούγιας: Είδατε μια αντίδραση στις 21/4 που έγινε η αποσωλήνωση;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Εγώ προέτρεψα τους γονείς να πλησιάσουν το παιδί τους και να δούμε και τις αντιδράσεις του παιδιού. Αν ακούει, αν αντιλαμβάνεται, αν κουνάει τα χεράκια του, τα μάτια του.

Κούγιας: Είστε η μόνη που το λέτε αυτό. Αφού έχει διαπιστωθεί ότι εμφάνιζε δυσκαμψία, βγάζει κραυγές, δεν επικοινωνεί, δεν μιλάει, δεν παρακολουθεί το φως. Εσείς στέλνετε τη μητέρα να δει αντιδράσεις;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Τη στιγμή της αποσωλήνωσης που προέτρεψα τους γονείς να πλησιάσουν, το έκανα γιατί θα μπορούσε το παιδί να αντιδράσει.

Κούγιας: Σε ποια βιβλιογραφία το έχετε δει αυτό;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Από την εμπειρία μου.

Κούγιας: Την εκδοχή για το σύνδρομο Μινχάουζεν εσείς το «φυτέψατε» στον κύριο Ηλιάδη;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Εγώ βλέπω μόνο συμπεριφορές και απλά μίλησα γι’ αυτό που αισθάνθηκα στον κο Ηλιάδη. Δεν το γνωρίζω το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Κούγιας: Μήπως θα έπρεπε να πάτε εσείς και ο κος Ηλιάδης στον ψυχίατρο;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Δεν σας καταλαβαίνω.

Κούγιας: Γνωρίζετε ότι η ΜΕΘ Πατρών είναι πρωταθλήτρια στις μεταμοσχεύσεις;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Δεν το ξέρω.

Κούγιας: Εσείς έχετε πείσει ποτέ κάποιον γονέα να δεχτεί να κάνει δωρεά τα όργανα του παιδιού του;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Όχι.

Κούγιας: Τι ηλικίας είναι τα παιδιά που δίνονται τα όργανά τους;

Δεύτερη νοσηλεύτρια: Όλων των ηλικιών.

«Η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν διεκπεραιωτική»

Καταπέλτης υπήρξε η κατάθεση μίας νοσηλεύτριας, η οποία αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου. Όπως είπε στο δικαστήριο η νοσηλεύτρια, η μητέρα παρουσίασε περίεργη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της αποσωλήνωσης, ενώ κοιτούσε με την άκρη του ματιού της τι έκαναν οι γιατροί.

Η τρίτη νοσηλεύτρια, η Πηνελόπη Φιφη, που κατέθεσε, ήταν εκείνη που έμαθε στην Ρούλα Πισπιρίγκου πώς να δίνει τα φάρμακα στην Τζωρτζίνα από τη γαστροστομία.

Μια μέρα εκπαίδευσα τους γονείς στο πώς να δίνουν τα φάρμακα στην Τζωρτζίνα από την γαστροστομία. Ουσιαστικά τη μητέρα εκπαίδευσα. Υπήρχαν φορές που, ενώ θα έπρεπε να μπει η μάνα στο δωμάτιο για να δώσει τα φάρμακα στη μικρή, μου έλεγε «πρέπει να φύγω, γιατί είναι 1 παρά 5 και στη 1 θα περάσει ο Μάνος να με πάρει. Οπότε δώστε τα εσείς, δεν πειράζει» κι έφευγε. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πόσες φορές έγινε αυτό, αλλά έγινε αρκετές. Δεν ήταν 1-2.

Στα επισκεπτήρια ήταν τυπική και διεκπεραιωτική. Ένιωθα ότι ερχόταν γιατί έπρεπε. Διεκπεραιωτική ως προς το συναίσθημα. Έβαζε στο τάμπλετ «Πέπα» και της μιλούσε λίγο. Όταν στο επισκεπτήριο ήταν ο Μάνος της μιλούσε συνέχεια. Της τραγουδούσε, της έβαζε κρέμα στα πόδια. Η μάνα ήταν παραδίπλα με ένα κινητό. Δεν ήταν εκδηλωτική. Θυμάμαι πως την ημέρα που αποσωληνώσαμε τη μικρή, εκείνη δεν εστίαζε στο παιδί, αλλά σε εμάς τους γιατρούς. Θυμάμαι πως την πλησίασε μετά τη δεύτερη παρότρυνσή μου που της ξαναείπα «μαμά, πλησιάστε λίγο, κρατήστε το χεράκι της, μιλήστε της».

Η μάρτυρας, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, δέχτηκε ερωτήσεις και από τον Αλέξη Κούγια που εμφανίστηκε αργότερα στο δικαστήριο. Αύριο, εκτός απροόπτου, θα καταθέσει, εκ νέου, ο Ανδρέας Ηλιάδης, που θα βρεθεί για δεύτερη φορά απέναντι στον Αλέξη Κούγια.

Το άγχος της Ρούλας Πισπιρίγκου κατά τη διάρκεια της αποσωλήνωσης της Τζωρτζίνας

Πηνελόπη Φιφη: Στο στάδιο αποσωλήνωσης, είδα μια περίεργη συμπεριφορά από τη μητέρα, που μου έκανε εντύπωση. Ήταν αναστατωμένη. Καθόταν πιο μακριά, εμφανώς αγχωμένη. Δεν εστίαζε καθόλου στο παιδί και παρατηρούσε τις δικές μας αντιδράσεις. Την προτρέψαμε να πάει να το φιλήσει, πήγε.

Πρόεδρος: Μήπως φοβόταν;

Πηνελόπη Φιφη: Μπορεί να υπάρχει φόβος στους γονείς και συνήθως μας ρωτάνε: «Να το ακουμπήσω; Να του πιάσω το χεράκι;». Εμείς τους ενθαρρύναμε να πιάσουν το χεράκι του παιδιού, να του μιλήσουν. Περισσότερο του μιλούσε ο πατέρας.

Πρόεδρος: Η μητέρα δεν μιλούσε στο παιδί;

Πηνελόπη Φιφη: Ψέλλισε μόνο ένα «Τζωρτζίνα μου». Μου έκανε φοβερή εντύπωση αυτή η στιγμή, γιατί δεν συνηθίζεται. Μάλιστα το συζήτησα και με τον κο Ηλιάδη. Του εκμυστηρεύτηκα ότι η μητέρα κοίταζε εμένα και τους γιατρούς. Φαινόταν η αγωνία της στους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Συνήθως ο γονιός είναι πάνω στο παιδί. Αυτό δεν υπήρχε. Υπήρχε μια αγωνία με τα μάτια της.

Πρόεδρος: Δεν έχετε δει άλλον γονιό να εκφράζεται έτσι;

Πηνελόπη Φιφη: Εγώ προσωπικά όχι.

Γυναίκα ένορκος: Όταν έγινε η αποσωλήνωση είπατε ότι η μητέρα ήταν αγχωμένη. Επικεντρώθηκε το άγχος της σε κάτι;

Πηνελόπη Φιφη: Η μητέρα δεν μίλησε, δεν είπε κάτι, αλλά εγώ προσωπικά αισθάνθηκα ότι το άγχος της ήταν μήπως η Τζωρτζίνα μιλούσε.

Γυναίκα ένορκος: Σας ρώτησε ποτέ ευθέως αν θα μιλούσε το παιδί;

Πηνελόπη Φιφη: Όχι, ποτέ.

Θα μπορούσε η Τζωρτζίνα να μιλήσει για όσα έγιναν τη νύχτα που έφυγε από τη ζωή η Ίριδα;

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», μετά τον θάνατο του 6 μηνών βρέφους η οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη είχαν ρωτήσει την Τζωρτζίνα, με το παιδί να απαντά πως δεν είχε καταλάβει κάτι.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με τις καταθέσεις του Ανδρέα Ηλιάδη, Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, αλλά και γιατρών του Ωνάσειου, με τις καταθέσεις τους αναμένονται να είναι καταλυτικές για την υπόθεση.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ