ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Η διαμάχη των ημερών: Πρέπει να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος;

Παναγιώτα Πατακιά
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 5λ. 23δ.

Αμέσως μετά από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου επικράτησε προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο της κηδείας του. Κάποιοι θεωρούν ότι έπρεπε να αποδοθούν κατά την κηδεία του τέως Βασιλιά οι τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους. Άλλοι, διαφωνούν κάθετα με αυτό το σκεπτικό.

Ποια η δική σας γνώμη;

Όλο παρασκήνιο πίσω από τη κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου το βράδυ της Τρίτης, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση σημειώνοντας πως θα λάβει χώρα την Τετάρτη το πρωί διυπουργική σύσκεψη για να τεθούν επί τάπητος όλα τα διαδικαστικά θέματα της κηδείας του έκπτωτου μονάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός ουδέποτε αμφιταλαντεύθηκε στο εάν θα γίνει κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους ή όχι, αφού το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος είναι σαφές και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Ελληνες πολίτες», αναφέρεται. Η αρχική τάση επιβεβαιώθηκε και επισήμως μετά τον χθεσινό «πρωινό καφέ» του Μαξίμου, όπου με την ολοκλήρωσή του εκδόθηκε ανακοίνωση με τις αποφάσεις που ελήφθησαν: Πρώτον, ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης.

Δεύτερον, η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, εκεί όπου είναι η τελευταία κατοικία της Φρειδερίκης και του Παύλου.

Τρίτον, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και, τέταρτον, θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία. Οι ίδιες πηγές λένε πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ομόφωνες χωρίς την παραμικρή διχογνωμία.

Οσον αφορά την εξόδιο ακολουθία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο ναός όπου θα τελεστεί θα οριστεί σε συνεννόηση με την οικογένεια. Πράγματι, χθες το μεσημέρι πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου οι τρεις υιοί του Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, όπου συζήτησαν τα διαδικαστικά.

Η απόφαση της οικογενείας, όπως έγινε γνωστό, είναι η εξόδιος ακολουθία να λάβει χώρα στη Μητρόπολη Αθηνών την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.

Σχετική ανακοίνωση, πάντως, εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σημειώνοντας πως «ο μακαριώτατος και οι σεβασμιώτατοι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως βασιλέως Κωνσταντίνου Β΄, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της εξοδίου ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Αύριο η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου ρύθμισαν σήμερα οι γιοι του, Νικόλαος και Φίλιππος, οι οποίοι και βρέθηκαν για τον λόγο αυτό στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η κηδεία θα τελεστεί αύριο, ενώ η ταφή θα γίνει στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του τέως βασιλιά.

Για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00′ έως 14:00′ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,

Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,

Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ