Τροφική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία: Νέα στοιχεία για την αιτία και την έρευνα

Αυτό το βακτήριο προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας και συγκεκριμένα σε 63 μαθητές
τροφική-δηλητηρίαση-μαθητών-στη-λαμί-194418

Εργαστηριακά ευρήματα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cibum, δείγματα τροφίμων που αναλύθηκαν σε κρατικά εργαστήρια βρέθηκαν θετικά στο βακτήριο Staphylococcus aureus (S. aureus). Ο S. aureus είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στα χέρια, τη μύτη, τον λαιμό και τις ανοιχτές πληγές των φορέων τροφίμων. Μολύνονται συχνά τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με τα χέρια, όπως αρτοσκευάσματα, σάντουιτς, σαλάτες και κομμένα κρέατα. Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες δωματίου, πολλαπλασιαζόμενο γρήγορα και παράγοντας τοξίνες που προκαλούν τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης.

Τροφική δηλητηρίαση και συμπτώματα από Staphylococcus aureus

63 μαθητές από δημοτικά σχολεία της Λαμίας παρουσίασαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μετά από κατανάλωση σχολικού γεύματος (λιγκουίνι με κιμά). Τα συμπτώματα, που εμφανίστηκαν 30 λεπτά έως 6 ώρες μετά την κατανάλωση, περιλάμβαναν ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Δύο παιδιά και ένας ενήλικας χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν:

– στο 7ο Δημοτικό (15+),

– στο Δημοτικό Μοσχοχωρίου (όπου και τα δύο παιδιά που νοσηλεύτηκαν) και

– στο 14ο Δημοτικό.

Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων – Μεξιατών.

Επιδημιολογική έρευνα

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε πλήρη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το εργοστάσιο catering “Γιαννίτσης” στη ΒΙΠΕ Λαμίας. Η εταιρεία ευθύνεται για τις τροφικές δηλητηριάσεις των μαθητών. Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ θα επισκεφθεί εκ νέου το καμένο εργοστάσιο αύριο για να αξιολογήσει εάν μπορεί να επαναλειτουργήσει τμήμα του. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά σχετίζεται με τις τροφικές δηλητηριάσεις.

Τροφική δηλητηρίαση: Πρόληψη

Η τροφική δηλητηρίαση από S. aureus μπορεί να προληφθεί με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων. Τα τρόφιμα πρέπει να ψύχονται ή να θερμαίνονται γρήγορα και να αποθηκεύονται σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Τα άτομα που φέρουν S. aureus θα πρέπει να αποφεύγουν το χειρισμό τροφίμων, ειδικά εάν έχουν ανοιχτές πληγές.

Α. Ζαμπέλας πρόεδρος ΕΦΕΤ: Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο Γιαννίτση μπήκε πριν γίνει έλεγχος – Θα πάμε αύριο για να έχουμε συνολική εικόνα

Στο θέμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο της εταιρείας Γιαννίτση στην βιομηχανική περιοχή της Λαμίας και το κατέστρεψε ολοσχερώς, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή UPDATE (Θάνος Σιαφάκας), ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχε ετοιμάσει πριν από δυο ημέρες τα σχολικά γεύματα από τα οποία προκλήθηκε μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές σχολείων της περιοχής. Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Δούκισσα Νομικού: Πήγε στις Κάννες και έκατσε δίπλα στον Ρίτσαρντ Γκιρ – Η αντίδρασή της ήταν αυτή που θα είχαμε όλες

Άσχημα τα νέα: Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid – Ονομάζεται «FLiRT»

«Ράγισε» καρδιές η Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Δεν θα αποκατασταθώ ποτέ πλήρως – Ό,τι καίγεται, χάνεται για πάντα»

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ