Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι στην δίκη για την φονική πυρκαγιά – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Ολοκληρώθηκε η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την δικαστική απόφαση να κρίνει ένοχους τους έξι από τους 21 κατηγορουμένους.
μάτι-ένοχοι-6-κατηγορούμενοι-στην-δίκη-189550

Έπεσε η αυλαία της δικής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι  που κόστισε την ζωή σε 104 ανθρώπους. Σε μια κατάμεστη αίθουσα γεμάτη συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε έξι από τους 21 κατηγουρουμένους.

Μάτι: Η απόφαση της δίκης

Το δικαστήριο ακολούθησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Ποιοι κρίθηκαν αθώοι για τη φωτιά στο Μάτι

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Μάτι: Ξέσπασαν οι συγγενείς

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Ολοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!», φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους

«Καταραμενοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι.

Οι συγγενείς των θυμάτων αντέδρασαν ξανά κατά τη διάρκεια των αιτημάτων για ελαφρυντικά απο τους κατηγορούμενους. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.

Προέδρος: Να περάσετε έξω… Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

Συγγενής θυματος: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…

Πρόεδρος: Μη διακόπτετε

Συγγενής θύματος: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα

Συγγενής θύματος: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την

Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

Συγγενής θυματος: Ποτέ να τους βρω να τα πω;

Στη συνέχεια, λίγο πριν οι δικαστές διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, μια γυναίκα που έχασε το παιδί της στη φωτιά, φώναξε στους δικαστές: «Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς».

Το δικό της σχόλιο φώναξε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο: «Και επαίνους μην ξεχάσετε να τους δώσετε»

Μάτι: Σε ποιούς αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Οι δικαστές αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου συννόμου βίου στον Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Νωρίτερα, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη πρότεινε ο εισαγγελέας ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο.

Σε λίγο αναμένεται να ανακοινωθεί και η απόφαση επί των ποινών των έξι κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι…

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Γιώργος Καραμίχος: «Έκανα τις εξετάσεις μου ένα χρόνο μετά την περιπέτεια υγείας που είχα και βγήκαν πολύ καλές»

Ανακαλύπτοντας τη Γαστρονομία της Αθήνας: Τα 10 Καλύτερα Εστιατόρια για Αξέχαστες Γεύσεις

Πρόγνωση καιρού: Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για την γενικευμένη κακοκαιρία πριν το Πάσχα

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ