Κιβωτός του Κόσμου – Δίκη: Νέες καταγγελίες – «Έβαζαν τα παιδιά και δούλευαν τσάμπα»

Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες ακούστηκαν στο δικαστήριο το πρωί της Τρίτης, 28 Μαΐου για τη δράση της οργάνωσης.
κιβωτός-του-κόσμου-δίκη-νέες-καταγγε-196261

Μια μητέρα πρώην φιλοξενούμενου παιδιού σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» κατήγγειλε σοκαριστικά περιστατικά σωματικής και ψυχικής κακοποίησης του γιου της, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που εκτυλίσσεται στο δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του πατέρα Αντώνιου και 7 πρώην συνεργατών του, η μάρτυρας περιέγραψε την τραυματική εμπειρία της οικογένειάς της.

Ισχυρίστηκε ότι το 2008, απευθύνθηκε στην «Κιβωτό του Κόσμου» για βοήθεια, ζητώντας φιλοξενία για τον 2,5 χρονών γιο της. Εκεί, όπως κατήγγειλε, το παιδί υπέστη κακοποίηση, ενώ η ίδια εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ασφάλιση, λαμβάνοντας μόλις 150 ευρώ.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της, ο πατέρας Αντώνιος έπεισε τον γιο της να μετακομίσει στη δομή της Καλαμάτας, υποσχόμενος βοήθεια και ασφάλιση για την ίδια.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Καλαμάτα αποδείχθηκε εφιαλτική. Ο γιος της, όπως κατήγγειλε, υπέστη σωματική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης ξυλοδαρμού με σίδερο, ενώ παράλληλα τον ανάγκαζαν να εργάζεται αντί να πηγαίνει σχολείο.

Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες

«Γύρισε στην Αθήνα το 2022 μαζί με άλλα παιδιά. Τα φέρανε για τιμωρία, διέκοψαν το σχολείο. Βάλανε καθένα παιδί σε άλλο δωμάτιο και τα κλείδωσαν. Δεν μιλούσαν μεταξύ τους για μήνες. Ήταν απομονωμένα και τα έβαζαν για δουλειά. Έχω δει και χτυπήματα στα παιδιά, έχω τσακωθεί με το Π… Είδα ένα παιδί με μαυρισμένο μάτι. Του είπα ‘θα σας κάνω καταγγελία’ και μου απάντησε πως το παιδί ‘το έκανε μόνο του’».

«Στην Αθήνα έχω δει 3 παιδιά με σημάδια, ένας ήταν ο γιος μου. Κατηγορούσαν τα παιδιά για κάτι που συνέβαινε και τα βάζανε τιμωρία. Το βράδυ φοβόμουν μην πηδήξουν από το παράθυρο, ήταν 2ος όροφος».

«Εκείνη την ημέρα που τσακώθηκα με το Π… ενημέρωσαν την πρεσβυτέρα, επειδή είπα πως θα κάνω καταγγελία. Με κάλεσε η πρεσβυτέρα και είχε δίπλα της το Π… Περίμενα να ακούσω καλά λόγια, αλλά δεν άκουσα. Μου είπε πως τα παιδιά έχουν ‘κάνει κάτι στη Καλαμάτα’ και ‘θα τα στείλω φυλακή ανηλίκων’».

Η υπεράσπιση αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς περί εκμετάλλευσης παιδιών, ωστόσο η μαρτυρία της μητέρας ρίχνει βαριά σκιά στις πρακτικές που ακολουθούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Επιπλέον, η μάρτυρας κατήγγειλε ότι τόσο η ίδια όσο και ο γιος της δέχονται απειλές ακόμα και σήμερα από πρώην εργαζόμενο της «Κιβωτού» που κατηγορείται στην υπόθεση.

Η εξέταση μάρτυρα

Συνήγορος προς υποστήριξη της Κατηγορίας: Πως σας απάντησε (ο Πατήρ Αντώνιος);

Μάρτυρας: Κάτι αόριστο σαν ειρωνεία…. Είδα με τα μάτια μου ότι τα παιδιά ήταν κλειδωμένα στο 2ο όροφο ήξερε τα πάντα.

Υπεράσπιση: Έχουν περάσει 11,5 χιλιάδες παιδιά από την Κιβωτό. Γιατί να δείρουν αυτά τα παιδιά και το γιο σας; Γιατί τους σταμάτησαν από το σχολείο. Τι κέρδισαν;

Mάρτυρας: Τους έβαζαν και δούλευαν τσάμπα δεν ήθελα να φέρουν κανονικούς εργαζόμενους και να πληρώσουν.

Υπεράσπιση: Υπάρχουν καταθέσεις 3 παιδιών που αναφέρουν πως γιος σας πουλούσε ναρκωτικά και έκλεβε στην Καλαμάτα. Γιατί να πουν ψέματα;

Μάρτυρας: Μάλλον τους απείλησαν, όπως απείλησαν εμένα και τον γιο μου.

Υπεράσπιση: Τι φοβάται ο γιος σας και δεν καταθέτει εδώ στο δικαστήριο;

Μάρτυρας: Φοβάται για τη ζωή του. Και εγώ φοβάμαι ακόμη και τώρα μη συμβεί κάτι σε μένα και το παιδί μου και με ψάχνετε κάπου αλλού.

Υπεράσπιση: Κάνατε ποτέ μια καταγγελία πριν αλλάξει η διοίκηση της Κιβωτού; Να πείτε τι συνέβη στο παιδί σας;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Η συγκλονιστική μαρτυρία της μητέρας έρχεται να προστεθεί σε σειρά καταγγελιών για κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για το έργο και την ηθική της οργάνωσης.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Πενήντα χρόνια μετά: Η Νόρα Βαλσάμη αποκαλύπτει το «σκοτεινό μυστικό» του διαζυγίου της Αλίκης Βουγιουκλάκη

«Το πρώτο της εξώφυλλο»: Σάστισαν όλοι με την ομοιότητα της Ελένης Μενεγάκη με την κόρη της Βαλέρια Λάτσιου

Ελεονώρα Μελέτη: «Θα ήθελα πολύ να κάνω ένα γεύμα με τον Χριστό, θα είχα πολλά να συζητήσω μαζί του»

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ