Ευθύμιος Λέκκας για Σαντορίνη: «Υψηλός κατολισθικός κίνδυνος στη Θηρασιά και την Καλντέρα – Να ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ευθύμιος Λέκκας για την Σαντορίνη μετά από την χθεσινή μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά.
ευθύμιος-λέκκας-για-σαντορίνη-υψηλό-189292

Το Σάββατο το απόγευμα σημειώθηκε κατολίσθηση στη Θηρασιά Σαντορίνης, δίπλα από το λιμάνι Κόρφου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές, μόνο ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης το οποίο προκλήθηκε από την κατολίσθηση

Σαντορίνη: Ο Ευθύμιος Λέκκας για την κατολίσθηση

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών καθώς καθώς και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι πολλές αυτές κατολισθήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τα αίτια. Τα αίτια είναι τα εξής: οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων. Δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις.

Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλδέρα σχεδόν”.

Σαντορίνη: «Καμπανάκι» από τον Ευθύμιο Λέκκα για τις κατολισθήσεις

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι ” το 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπων στην Οία από την εκδήλωση της κατολίσθησης και γενικώς ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς δημιουργεί κάποιο πρόβλημα το οποίο βεβαίως εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία. Αλλά όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι σε μία δυναμική διαδικασία εξέλιξης[…]

Όπως σας είπα, χρειάζεται κάποια προσοχή. Δεν είναι τα πράγματα απαγορευτικά. Χρειάζεται όμως κάποια προσοχή. Ήδη έχω μιλήσει με τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Περιφερειάρχη, τον κύριο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και έχουμε πει κάποιες μελλοντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν άμεσες. Και βέβαια με εντολή του Υπουργού του κυρίου Κικίλια θα μεταβώ στη Σαντορίνη έτσι ώστε να δούμε τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος, ο οποίος επαναλαμβάνω έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και το Πάσχα είναι αλλά και αρχίζει και τουριστική περίοδος”.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Κυριακή των Βαΐων σήμερα με ηλιοφάνεια – Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Μεγάλη Εβδομάδα

Νατάσα Μποφίλιου: Δεν είναι δίδυμες αλλά η ομοιότητα με την αδερφή της είναι εκπληκτική

Mεγάλη Εβδομάδα: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά σήμερα

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ