Το ξεχασμένο ελληνικό δέντρο που ο καρπός του έχει ευεργετικές ιδιότητες και μεγάλωσε γενιές και γενιές

το-ξεχασμένο-ελληνικό-δέντρο-που-ο-καρ-89320

Η αγριοκορτσιά αυτοφύεται ενώ είναι ένα παραδοσιακό φυτό που το χρησιμοποιούσαν για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ευδοκιμεί στα βουνά και τις ρεματιές του Γέρμα, ένα χωριό της Καστοριάς.

Τί είναι η αγριοκορτσιά και πως παρασκευάζουν από αυτή το πετιμέζι

Η Αγριοκορτσιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, το οποίο βγάζει αγριόγκορτσα. Πριν το 1960, μετέβαιναν στα χωράφια για να μαζεύουν με τα τσουβάλια, ώριμα γκόρτσα. Από αυτά παρασκευάζεται πετιμέζι, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ζωοτροφή.

Τα γκόρτσα έβραζαν σε καζάνι με νερό για αρκετή ώρα. Μετά, μετατρέπονταν σε παχύρευστο πολτό. Ο πολτός στραγγίζονταν και μαζευόταν το σιρόπι του, στο οποίο έριχναν κασταλαγή. Έπειτα, το συγκέντρωναν σε κιούπια. Την επόμενη μέρα έβγαζαν σιρόπι από τα κιούπια, χωρίς κατακαθισμένη στάχτη. Το έβραζαν μέχρι να γίνει πετιμέζι και έπειτα έφτιαχναν γλυκά του κουταλιού.

Με το πετιμέζι έφτιαχναν με αλεύρι νόστιμες μουστόπιτες. Επίσης, με την ψίχα καρυδιού παρασκεύαζαν σουτζούκια. Οι κτηνοτρόφοι του Γέρμα επισκέπτονται συχνά τις αγριογκορτσιές του χωριού και γεύονται τα νόστιμα φρούτα τους.

Χρήσιμες πληροφορίες για την αγριοκορτσιά

Πρόκειται για μικρό δέντρο. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα έξι μέτρα. Έχει να κάνει με αγριοαχλαδιά, ενώ τα φύλλα της είναι παρόμοια με εκείνα της αμυγδαλιάς. Από εκεί και πέρα, ανήκει στην οικογένεια δέντρων με τις Ροδίδες.

Η γκορτσιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με αγκαθωτό, λείο και γκρίζο κορμό. Τα φύλλα της είναι στενόμακρα, σκουροπράσινα και λεία. Τα άνθη της αποτελούνται από πέντε άσπρα πέταλα. Η αγριοκορτσιά ανθίζει την Άνοιξη.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως ο καρπός της είναι μικρός και σφαιρικός. Όταν ωριμάζει παίρνει καστανοκίτρινο χρώμα και είναι γλυκός.

Ενα ξεχασμένο δέντρο που όταν όμως κανείς το ανακαλύψει αντιλαμβάνεται με πόσους πολλούς τρόπους μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ