ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Αυτές τις περιοχές θα «σαρώσει» η κακοκαιρία – Μέχρι πότε διαρκεί το φαινόμενο

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 14λ. 42δ.

Νέο κύμα κακοκαιρίας, τύπου «Π», αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, από σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Σε επικαιροποιημένο δελτίο που εξέδωσε χθες, Παρασκευή, αργά το βράδυ, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπογραμμίζει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν έως αύριο, Κυριακή, το πρωί.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Το επικαιροποιημένο Δελτίο της ΕΜΥ για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 02-11-2023/13.00 Β επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23)

Την Κυριακή (05-11-23)

Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

Η πρόγνωση για όλη την Ελλάδα

Αναλυτικότερα, βροχές και καταιγίδες- που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις- αναμένονται σήμερα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

Το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και τα βόρεια κατά 4-5 βαθμούς και θα φθάσει τους 20-24 βαθμούς Κελσίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25-27 και στα νησιά του Αιγαίου τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για το νέο κύμα κακοκαιρίας, σήμερα, Σάββατο

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και το βράδυ θα περιοριστούν στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φθάσει τους 20 με 23 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 24 με 29 και στην Κρήτη τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Κυκλάδες, Κρήτη

Νησιά ανατολικού Αιγαίου- Δωδεκάνησα

Θεσσαλία

Αττική

Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-11-2023

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 06-11-2023

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 07-11-2023

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-11-2023

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 09-11-2023

Ο καιρός με τον Θοδωρή Κολυδά

📌 Ύφεση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες.

🌡️ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ!

H υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε σε ελληνικό χώρο, για τον μήνα Νοέμβριο, ήταν στη Σούδα (σταθμός ΕΜΥ) 13/11/1961 που είχε φτάσει 33,4°C. Σήμερα, ήδη, μέχρι αυτήν την ώρα έχουμε 32 με 33°C σε Χανιά και Ηράκλειο.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ